Francuski izvoz pića lani ostvario novi rekord

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2017. u 21:59
Vina prodano 2% manje, a konjaka 5,5% više/REUTERS

Opijaju svijet.

Francuska je prošle godine zabilježila novi rekord u izvozu vina i žestokih pića zahvaljujući snažnoj prodaji konjaka, ali je obujam prodaje bio manji nego godinu ranije, pokazali su podaci francuskog udruženja izvoznika FEVS.

Prodaja alkoholnih pića u inozemstvo porasla je za 1,2 posto, na 11,9 milijardi eura. Trećina tog iznosa otpada na izvoz žestokih pića, pri čemu je samo izvoz konjaka dosegnuo rekordnu razinu, navode u FEVS-u. Tako je prošle godine prodaja konjaka skočila 5,5 posto, uz snažne rezultate na američkom i na kineskom tržištu. Obujam prodaje vina smanjen je u 2016. ali je ono bilo više kvalitete nego prethodnih godina, pa mu je viša bila i cijena.

Prodano je 1,8 posto manje vina nego godinu ranije, a osim obujma smanjena je i vrijednost prodaje. Posebno je snažno potonuo  izvoz vina u Veliku Britaniju, za čak 10 posto, pod utjecajem pada vrijednosti funte nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije.

Glavno francusko tržište, SAD, ponovo je ostvarilo snažan rezultat od 2,8 milijardi eura odnosno četvrtinom ukupne prodaje, "ponajprije zahvaljujući paritetu eura i dolara koji je povoljno utjecao na naš izvoz", tumači čelnik FEVS-a Christophe Navarre. Industrija pića sada je na drugom mjestu francuskih izvoznih sektora, odmah iza zrakoplovne industrije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close