Francuski brodar ulazi u medijski sektor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2024. u 20:00
Foto: Unsplash

Uz Francusku, grupa je prisutna i u Portugalu, SAD-u, Dominikanskoj Republici i Izraelu.

Francuska brodarska tvrtka CMA CGM postigla je s telekomunikacijskom grupom Altice dogovor o kupnji medijskog poslovanja u Francuskoj za 1,55 milijardi eura, utrući put vlasništvu nad vodećom informativnom televizijskom kućom BFM TV.

Izvršni direktor brodara Rodolphe Saade namjerava u Francuskoj izgraditi veliki medijski konglomerat, navodi se u priopćenju, objavljenom u petak.

“Planiranom akvizicijom želimo nastaviti naš dugoročan rast u medijskom sektoru”, rekao je Saade.

Osnivač i vlasnik Alticea Patrick Drahi izjavio je nedavno da planira smanjiti ogroman dug prodajom imovine. Samo u Francuskoj mora do 2029. platiti dug od ukupno 24 milijarde eura. Ukupan dug grupe iznosi 60 milijardi dolara. 

Dogovor sa CMA CGM-om omogućit će BFM-u i radio postaji RMC kontinuirani rast pod dirigentskom palicom Saadea, poručili su iz Alticea.

BFM je vodeći francuski informativni TV kanal s 12 milijuna gledatelja dnevno, prema navodima na službenoj stranici tvrtke.

Brodar je pak nakon procvata poslovanja u postpandemijskom razdoblju počeo ulagati u lučke terminale, logističke tvrtke i francuske medije.

CMA CGM je trenutno vlasnik francuskih regionalnih novina La Tribune, La Provence i Corse Matin i drži više od deset posto udjela u M6, drugoj po veličini privatnoj TV mreži u Francuskoj.

Najavljenu transakciju moraju odobriti francuski regulatori i očekuje se da će biti zaključena tijekom ljeta, objavio je Altice.

Šef telekomunikacijske grupe nastoji pak uvjeriti vjerovnike da su financijski pouzdani, s obzirom na pad prihoda i dobiti u francuskom ogranku posljednje vrijeme. U prvih devet mjeseci 2023. prihod Altice Francea pao je za 1,7 posto, a prilagođena dobit prije kamata i poreza za 5,4 posto.

Uz Francusku, grupa je prisutna i u Portugalu, SAD-u, Dominikanskoj Republici i Izraelu.

Komentirajte prvi

New Report

Close