Država kućanstvima dijeli po 100 eura za plaćanje viših računa za struju

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2021. u 08:32
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kućanstvima diljem Europe prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i plina.

Francuska vlada planira jednokratno isplatiti po 100 eura 5,8 milijuna kućanstava koja primaju vaučere za energiju kako bi im olakšala plaćanje većih računa za struju, najavili su iz ureda premijera.

Premijer Jean Castex objavit će tokom dana da će pogođena kućanstva automatski primiti isplatu u prosincu, priopćeno je iz premijerova ureda.

Kućanstvima diljem Europe prijete mnogo veći računi za struju ove zime zbog globalnog porasta veleprodajnih cijena struje i plina. Udruge za zaštitu potrošača upozorile su da bi poskupljenje moglo značiti “energetsko siromaštvo” za najranjivije društvene skupine u Europi.

Cijene struje rastu u posljednje vrijeme u mnogim zemljama zbog pojačane potražnje za prirodnim plinom i poskupljenja dozvola za emisiju štetnih plinova.

Proteklih su tjedana cijene struje na fizičkom tržištu dosegnule rekordnih 154,16 eura po MWh, prema španjolskom tržišnom operateru OMIE. Španjolska vlada usvojila je zato u utorak paket kriznih mjera kako bi obuzdala visoke cijene struje i plina, najavljujući ograničenje poskupljenja plina i zarade elektroenergetskih kompanija.

Neprihvatljivo je da elektroenergetske tvrtke profitiraju na višim cijenama električne energije, izjavio je premijer Pedro Sanchez za državnu televiziju TVE.

“Oduzimat ćemo ekstradobit energetskim tvrtkama i preusmjeriti je potrošačima”, rekao je premijer, dodavši kako će se posebna naknada za struju smanjiti s 5,1 na 0,5 posto.

Madrid očekuje da će ograničenjem zarade proizvođača struje iz obnovljivih izvora na naglom rastu cijena struje građanima u idućih šest mjeseci preusmjeriti oko 2,6 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close