Financijska tržišta jedva da su zadrhtala kada je Fitch SAD-u oduzeo najviši kreditni rejting

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. kolovoz 2023. u 20:00
FOTO: REUTERS/Rick Wilking

Financijska tržišta jedva da su zadrhtala kada je Fitch SAD-u oduzeo najviši kreditni rejting, ali je to poslužilo kao podsjetnik na dugoročne strukturne rizike na koje ulagači u državne obveznice tek trebaju računati.

U fokusu su nakon 1. kolovoza kada je Fitch snizio rejting SAD-u bile su više kamatne stope koje povećavaju troškove servisiranja duga, starenje stanovništva i rastuća potrošnju na zdravstvo, što su izazovi koji odjekuju globalno.

Bez smanjenja potrošnje povezane sa starenjem, srednji neto državni dug porast će do 2060. godine na 101 posto bruto domaćeg proizvoda u naprednim i 156 posto u gospodarstvima u nastajanju, navodi S&P Global Ratings u studiji objavljenoj ove godine.

Očekuje političke korake koji će troškove povezane sa starenjem učiniti lakšima za upravljanje. Bez pokretanja tih koraka kreditna bi se sposobnost pogoršala, a polovina bi vlada koje ta agencija ocjenjuje imala metriku povezanu s bezvrijednim kreditnim rejtingom, dok bi čak i vlade s najboljim rejtingom izgubile najviše ocjene.

Za Europsku uniju i europodručje, gdje važnu ulogu igraju javne mirovine i zdravstvena skrb, Europska komisija i Europska središnja banka također su označile troškove povezane sa starenjem kao ključni rizik za održivost duga.

Japan je jedno od velikih gospodarstva u kojem su troškovi financiranja i dalje niski iako njegov dug premašuje 260 posto BDP-a i ima jednu od najstarijih populacija na svijetu. No to odražava visoko domaće vlasništvo nad državnim dugom i iznimno labavu monetarnu politiku, što je teško slijediti s višom inflacijom.

Kada se radi o okolišu, studije pokazuju da će neuspjeh u obuzdavanju emisija ugljika za 59 zemalja povećati troškove servisiranja duga u sljedećem desetljeću.

Komentirajte prvi

New Report

Close