Financijaši misle da ih tvrtke s ‘dobiti prije korone’ žele prevariti

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2020. u 11:12
Uračunavanje propuštenih prihoda uljepšava sliku izvješća za prvo tromjesečje/REUTERS

Investitori smatraju kako oslanjanje na fiktivne brojke može dovesti do rastuće spirale tvrtki koje uzimaju kredite koje ne mogu otplatiti.

Računovodstvena dosjetka kojom se služi sve više kompanija u svijetu – prilagođavanje dobiti uračunavanjem izgubljenih prihoda zbog pandemije koronavirusa – nije ponajbolje prihvaćena u globalnoj financijskoj zajednici.

Naime, financijaši upozoravaju kako objava “EBITDAC” – zarade prije kamata, oporezivanja, deprecijacije, amortizacije i koronavirusa – može navesti kompanije da se zadužuju iznad svojih realnih financijskih kapaciteta

Dobit da nije bilo…

Kako piše Financial Times, nekoliko je kompanija u Europi u svojim izvješćima za prvo tromjesečje objavilo EBITDAC operativnu dobit. Ta bi brojka trebala odražavati dobit koja bi se, po vjerovanju tih kompanija, ostvarila da nije bilo ekonomskih posljedica mjera izolacije i poremećaja u dobavnim lancima.

ELFA, europska udruga investitora u rizičnije korporativne obveznice i kredite, upozorila je da bi za kompanije bilo “neprikladno” koristiti tu metriku pri izračunavanju potencijala zaduživanja. ELFA je osnovana prošle godine radi zaštite interesa investitora u korporativni dug, a dodaje kako oslanjanje na “fiktivne brojke” može dovesti do rastuće spirale tvrtki koje uzimaju kredite, a koje ustvari ne mogu otplatiti.

5

puta iznosi omjer duga i zarade njemačke kompanije Schenck uz korištenje EBITDAC, umjesto realnih 5,3

Naime, ugovori o korporativnom kreditiranju često sadrže odredbe koje su dizajnirane kako bi zaštitile investitore uvođenjem ograničenja koje trebaju zaustaviti kompanije u prekomjernom zaduživanju.

Ulagači strahuju da bi kompanije mogle iskoristiti EBITDAC kako bi preračunale omjere zaduženosti unutar tih odredbi i time izbjegle ograničenja. “Korištenje EBITDAC radi uljepšavanja financijske slike prilikom prezentacije investitorima bilo bi dovoljno loše, ali korištenje da bi se dodatno zadužilo jednostavno bi bilo neprikladno”, ističe Brian Abdelhadi, fond menadžer u Allianz Global Investors.

Davanje ideje

Njemačka kompanija Schenck Process postala je prošlog tjedna prva europska kompanija koja je u financijsko izvješće uvela pojam EBITDAC, prema podacima tvrtke 9Fin koja prati izvješća oko 500 izdavatelja korporativnih obveznica sa špekulativnim rejtingom. Schenck je u vlasništvu američkog investicijskog diva Blackstone. Uvođenjem EBITDAC umjesto tradicionalne EBITDA dobiti Schenck može smanjiti svoj omjer neto duga i dobiti sa 5,3 na 5.

Covenant Review, tvrtka specijalizirana za analizu financijskih izvješća, ističe kako ton u Schenckovom izvješću sugerira kako kompanija možda namjerava koristiti ovaj pokazatelj kao temelj za testiranje metrike u svojim financijskim izvješćima.

Schenck pak pojašnjava kako je u izvješće uključio EBITDAC kako bi “dao ideju procijenjenog utjecaja pandemije na kompaniju, do sada”. Kompanija je dodala i kako to nije izmijenilo nijedan pokazatelj u izvješću. Međutim, globalna financijska zajednica s oprezom gleda na takva pojašnjenja.

Peter Apsbury, fond menadžer za rizičnije europske korporativne obveznice u JP Morgan Asset Managementu smatra kako će operativna dobit prilagođena za koronavirus omogućiti kompanijama “izokretanje stvarnosti dovoljno da zavaraju vjerovnike”.

Za Tatjanu Greil Castro, fond menadžericu u tvrtki Muzinch & Co, ovo pokazuje koliko je moralni kompas u nekim tvrtkama pokvaren. “Oni žive u paralelnom svemiru”, ocijenila je za FT Greil Castro.

Komentirajte prvi

New Report

Close