Fiat važe bolju ponudu za Renault da ‘omekša’ Pariz

Autor: Tomislav Pili , 03. lipanj 2019. u 22:00
Fiat Chrysler nudi spajanje od 35 milijardi eura/REUTERS

Sjedište tvrtke ipak bi bilo u Francuskoj, a jamstvo da neće biti otpuštanja produžuje se na četiri godine.

Fiat Chrysler (FCA) razmatra davanje poboljšane ponude za Renault kako bi "omekšao" francusku vladu. Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, američko-talijanska kompanija razmatra isplatu Renaultove posebne dividende te snažnija jamstva da neće biti smanjivanja radne snage u francuskim pogonima.

Zajamčeno mjesto
Umjesto dvogodišnjeg jamstva u prvom prijedlogu, Fiat Chrysler sada bi jamčio da četiri godine neće biti otpuštanja u francuskim pogonima Renaulta. Ako bude formalizirana i prihvaćena, poboljšana ponuda uključivat će i opciju da sjedište nove spojene kompanije bude u Francuskoj te da francuska vlada ima zajamčeno jedno mjesto u upravnom odboru. Iznos dividende još nije poznat.

Glasnogovornica FCA Shawn Morgan odbila je komentirati Reutersove navode. Komentar nije došao ni iz francuske vlade, najvećeg pojedinačnog dioničara u Renaultu sa 15 posto udjela koji sada u Renaultovom odboru ima dva mjesta. Podsjetimo, Fiat Chrysler prošlog je ponedjeljka objavio kako nudi spajanje francuskom rivalu vrijedno 35 milijardi eura. Mediji tvrde kako su FCA, Renault i francuska vlada u intenzivnim pregovorima oko spajanja čime bi nastao treći svjetski proizvođač automobila. Početni izračuni govore kako bi dvije kompanije u zajedničkom "braku" uštedjele pet milijardi eura 
godišnje. 

Skepsa analitičara
Međutim, dio analitičara i francuskih gospodarstvenika izrazio se skepsu prema toj brojci. Valja naglasiti kako je za sada najveći zaokret Fiat Chrysler napravio u prijedlogu budućeg sjedišta kompanije. Prvotni prijedlog predviđao je da sjedište bude na "neutralnom terenu", najvjerojatnije u Londonu, no sada je u igri Pariz.

To je, prema tvrdnjama upućenih izvora, bio ključni zahtjev francuske vlade. Kako bi dioničari obje kompanije u novoj tvrtki imali podjednaki iznos, udjel vlade pao bi na 7,5 posto što bi joj donijelo jedno mjesto u odboru. Iako i francuska i talijanska vlada načelno podržavaju spajanje, posao bi mogao propasti ako jedna strana osjeti da je gubitnik, ocjenjuju analitičari. 

Komentirajte prvi

New Report

Close