ExxonMobil ulaže milijardu dolara u europske rafinerije

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2014. u 09:52
Prerada nafte u Europi posljednjih je godina u problemima/FOTOLIA

Sirovina za Exxonovu belgijsku rafineriju dolazit će iz Kanade, a EU je odobrio ustupak.

Američki energetski div ExxonMobil vraća se u Europu u velikom stilu. Naime, kompanija namjerava uložiti milijardu dolara u modernizaciju rafinerije u belgijskom Antwerpenu.

 Projekt obuhvaća gradnju postrojenja za preradu nafte u dizelsko gorivo za vozila i brodove jer se procjenjuje da će upravo taj segment tržišta rasti sljedećih godina nasuprot ostalim vrstama goriva gdje će potražnja opadati. Sirovina za moderniziranu rafineriju dolazit će iz kanadskih bušotina, pa je Exxon, kako piše The Financial Times, dogovorio s Europskom unijom da se uvoz nafte ne blokira jer se u njezinoj proizvodnji koristi kontroverzna metoda frackinga koja je crvena krpa za europske ekološke aktiviste.

Steve Hart, direktor proizvodnje za Europu, Afriku i Aziju, izjavio je kako postrojenja u Belgiji mogu raditi bez dodatnih ulaganja još 30 do 50 godina. To je posebno važno s obzirom da je prerada nafte na europskom kontinentu posljednjih godina u velikim problemima. Naime, u posljednjih šest godina europske rafinerije izgubile su osam posto proizvodnih kapaciteta i 10.000 radnih mjesta. Američke rafinerije u svojevrsnoj su prednosti uslijed korištenja tehnologije frackinga za dobivanje nafte iz pješčenjaka. Prema riječima Stevea Harta, Exxonova rafinerija u Antwerpenu povećat će konkurentnost i ostalih njihovih rafinerija u Europi.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne.

Rafinerije u Europi se stvarno ne isplate.

Mađarski kreeee.teni.[emo_ljut]

New Report

Close