Europski potrošači osjetit će posljedice velike krize kod Sueskog kanala

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2023. u 10:44
Foto: Reuters

Svake godine Sueskim kanalom prođe oko 19.000 brodova.

Više od 100 kontejnerskih brodova preusmjereno je na rutu oko južne Afrike kako bi izbjegli Sueski kanal. Radi se o novom znaku ozbiljnog poremećaja globalne trgovine, koji su izazvali pobunjenici Hutiji napadima na brodove na zapadnoj obali Jemena. Brodarska tvrtka Kuehne and Nagel rekla je da je identificirala 103 broda koji su već promijenili kurs, a očekuje se da će ih i više krenuti oko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici umjesto kraćim putem kroz Sueski kanal, piše Index.

Pobunjenici Huti, koji su na strani Irana, rekli su da su napali brodove kao odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze. Izrael je, podsjetimo, zračnim udarima i kopnenom invazijom uzvratio na brutalni napad Hamasa, islamističke organizacije koja kontrolira Gazu. SAD je u utorak priopćio da će stati na čelo pomorske koalicije za zaštitu plovidbe u Sueskom kanalu.

Preusmjeravanje dodaje oko 6000 nautičkih milja tipičnom putovanju iz Azije u Europu te može dodati tri ili četiri tjedna vremenu isporuke proizvoda. To podrazumijeva i rast cijena prijevoza, koji će u konačnici platiti potrošači.

Svake godine Sueskim kanalom prođe oko 19.000 brodova, što ga čini jednom od ključnih svjetskih ruta, posebice za fosilna goriva i robu koja se kreće od Azije prema Europi, što znači da će posljedice najviše osjetiti Europska unija, piše Index.

Brodovi koji su do sada skrenuli imali su kapacitet za prijevoz kontejnera od šest metara, rekla je kompanija Kuehne and Nagel. Tankeri za naftu i plin također su preusmjereni, pri čemu je British Petroleum (BP) najveća kompanija koja je javno izjavila da je to učinila. Njegov konkurent Shell odbio je komentirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close