Europski mali trgovci ušli u rat s Amazonom i velikim lancima

Autor: Tomislav Pili , 04. studeni 2020. u 14:30
Poput francuskih, i belgijski i irski trgovci traže da supermarketi prodaju samo najosnovnije namirnice 
REUTERS

Jesenske mjere dio trgovina stavile u nepovoljan položaj.

Mali trgovci širom Europe teško su prihvatli zatvaranje u ožujku, no jesenske epidemiološke mjere posebno su ih razgnjevile s obzirom da su u nepovoljnijem položaju nego veliki trgovački lanci i internetski trgovci. Kako navodi Financial Times, francuski mali trgovci – u nekim gradovima podržani i od lokalnih vlasti – žale se zbog mjera koje je prošlog petka donijela vlada u Parizu u sklopu kojih sve trgovine koje ne prodaju hranu ili opremu za rad od kuće moraju privremeno staviti ključ u bravu. „Ono što mi želimo nije samo novčana pomoć. Mi iznad svega želimo biti otvoreni“, poručio je Francis Palombi, čelnik Konfederacije francuskih trgovaca (CDF).

Najveći dobitnici krize

Mali trgovci zahtijevaju od vlade da veliki supermarketi, koji mogu biti otvoreni u sklopu novih restrikcija, smiju prodavati samo najosnovnije namirnice. Međutim, analitičari napominju kako bi taj potez još šire otvorio vrata internetskim trgovcima, najvećim dobitnicima krize izazvane pandemijom u toj branši. Ulje na vatru dolio je američki div Amazon koji je već počeo oglašavati rasprodaju za „Crni petak“ 27. studenoga. Na to je reagiralo i ministarstvo financija zatraživši od internetskog diva povlačenje oglasa. Ministar financija Bruno Le Maire poručio je kako vlada jamči da će svi biti jednako tretirani, neovisno jesu li veliki trgovački lanac ili mala trgovina. No, osudio je i „šačicu neodgovornih gradonačelnika“ koji „prijete zdravlju francuskog naroda“ dopuštajući trgovinama da budu otvorene, suprotno naredbi središnje vlade. Vlada je morala preinačiti svoju odluku i u slučaju trgovačkog lanca Fnac-Darty koji prodaje računala te knjige, glazbu i igračke. S obzirom da prodaje robu potrebnu za rad od kuće, inicijalno je mogao biti otvoren, no zbog pobune malih knjižara i trgovina igračkama, Fnac-Darty smije prodavati samo elektroničke proizvode. Istovjetan pritisak na vladu učinili su i belgijski trgovci, pa trgovački lanci ne smiju prodavati robu koja nije presudna za život u uvjetima karantene. Sličnu bitku vode i irski trgovci nakon odluke vlade premijera Mícheála Martina o šestotjednom zatvaranju koje je stupilo na snagu 21. listopada.

Intenziviranje tenzija

Jesensko zatvaranje intenziviralo je tenzije francuskih trgovaca prema Amazonu. CDF koji okuplja 450.000 trgovaca pokrenuo je peticiju kojom traži moratorij na izdavanje dozvola internetskom trgovcu za širenje i gradnju novih distributivnih centara. Podsjetimo, globalna prodaja Amazona u prvih devet mjeseci skočila je 35 posto na 260 milijardi dolara. Kako bi odgovorila na golemu potražnju, kompanija je između srpnja i rujna zaposlila 250.000 radnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Prvo su ga ignorirali, sada bi ga zabranili. Sada je kasno gospodo

New Report

Close