Europske cijene plina porasle 16%, poznat je i glavni razlog

Autor: Ana Blašković , 11. rujan 2023. u 13:03
Chevronovo LNG postrojenje Wheatstone u zapadnoj Australiji čini sedam posto globalne opskrbe/REUTERS

Radnici u pogonima Gorgon i Wheatstone američke naftne i plinske kompanije traže bolje uvjete rada.

Cijene plina u Europi porasle su u petak čak 16 posto u dnevnom trgovanju nakon što su radnici u australskim postrojenjima za ukapljeni prirodni plin (LNG) ostvarili svoje prijetnje i započeli štrajk što je rasplamsalo strah od poremećaja u globalnoj opskrbi. Cijene TTF-a, referentne vrijednosti na europskom tržištu, porasle su čak 16 posto na 35,4 eura po megavat satu u petak ujutro, piše Financial Times.

Štrajk se odnosi na pogone Gorgon i Wheatstone pod upravljanjem američkog naftnog i plinskog diva Chevrona, a čini otprilike sedam posto globalne opskrbe LNG-om.

Prvo ograničena akcija
Sindikati su najavili da će se njihovi članovi najprije uključiti u ograničenu akciju te prekinuti rad do 11 sati, no ne bude li dogovor postignut do četvrtka, planira se potpuna obustava rada na dva tjedna. Traže ishode nagrađivanja koji su u “skladu s referentnim standardima industrije koji se primjenjuju na Chevronove suradnike”.

1

milijun tona LNG-a nestalo bi s tržišta u slučaju dvotjednog štrajka

Offshore Alliance, grupacija koja predstavlja dva radnička sindikata, rekla je da su razgovori trajali cijeli tjedan, no da dogovor nije postignut. Inače, štrajkovi su prvo trebali biti održani u četvrtak, ali su odgođeni za jedan dan.

Za razliku od Chevrona, tvrtka Woodside Energy postigla je “načelni dogovor o nizu pitanja” s Offshore Allianceom krajem kolovoza. Dogovor je zaustavio eventualne planove o štrajkovima u postrojenjima koja čine oko četiri posto globalne opskrbe LNG-om.

Američki Chevron potvrdio je da su razgovori s radnicima završili bez dogovora. “Pregovarali smo u dobroj vjeri i nastojali smo postići sporazum kojim se postiže tržišno konkurentan ishod. Sindikati nastavljaju tražiti uvjete koji su iznad i izvan ekvivalentnih uvjeta s drugima u industriji, uključujući i nedavno postignute sporazume”, izvijestila je kompanija.

Kolizija s Europom
Prema pisanju Financial Timesa, australski ukapljeni prirodni plin rijetko stiže izravno do Europe, no poremećaji u proizvodnji mogli bi dovesti do poremećaja u globalnoj opskrbi, a to je ono što brine europske trgovce zadnjih mjesec dana.

Naime, budu li kupci australskog plina u Aziji trebali tražiti alternative, mogli bi se naći u koliziji s Europom koja je okrenula LNG-u nakon što je prekinuta opskrba plinovodima. Zasad je malo znakova da bi se situacija mogla dalje zaoštriti jer su europska skladišta plina popunjena preko 90 posto, a azijska potražnja još nije počela rasti.

“Prvi štrajk koji je započeo samo je ograničen u pogledu opskrbe LNG-om s procjenama da će samo jedan ili dva tereta LNG-a biti uklonjena s tržišta”, rekao je Tom Marzec-Manser iz konzultantske tvrtke za energetiku ICIS.

Dvotjedni štrajk “uklonio bi oko milijun tona LNG-a s tržišta”, rekao je Marzec-Manser. Dodaje da “čak i dok Europa ulazi u zimu s vrlo velikim skladištima, potencijalno smanjenje ponude dodatno pritišće vrlo nježno uravnoteženo globalnom tržište plina”.

Komentirajte prvi

New Report

Close