Europska unija treba se čvrsto postaviti prema nasilničkoj taktici Orbána i Morawieckog

Autor: vjeko , 13. prosinac 2020. u 08:17
Foto: Shutterstock

Ako europski lideri popuste autokratskim premijerima Mađarske i Poljske time će ih samo ohrabriti i pokazati drugim nacionalističkim vođama da ucjena može biti učinkovita.

Kad se europski lideri sastanu u Bruxellesu kako bi pokušali aktivirati 1,8 bilijuna eura EU fondova, općinske zgrade u Varšavi i Spomenik slobodi u Budimpešti bit će osvijetljeni plavim svjetlom.

Ta osvjetljenja, koja su organizirale aktivističke skupine i gradonačelnici tih gradova, moćan su podsjetnik na mračan put koji je pred njima ako EU ostane po strani dok se vladavina prava gazi u Poljskoj i Mađarskoj. To je poziv na solidarnost s milijunima građana u obje zemlje koji se protive da EU financiranje treba ovisiti o vladama koje se ne pridržavaju tih osnovnih prava.

Raspodjelu EU fondova za otklanjanje posljedica Covida-19 i proračun 2021.-2027. dosad su ometali mađarski premijer Viktor Orbán i njegov poljski kolega Mateusz Morawiecki, odnosno njihova nevoljkost da prihvate kako članstvo u EU ovisi o očuvanju takvih vrijednosti.

Ovo, naravno, nije nova bitka za ta dva čelnika. Sad već godinama u Poljskoj i Mađarskoj tvrdimo da naše nacionalne vlade podrivaju osnovne vrijednosti Europe: demokraciju i ljudska prava. Stotine tisuća nas izlazi na ulice, godinu za godinom, kako bismo se borili protiv njihovih pokušaja da nadziru medije, pravosuđe i demokratske sustave naših zemalja.

Ostali bez neovisnih medija

Popis kršenja vladavine prava, civilnog društva, neovisnosti sudstva i slobode medija u našim zemljama je dug. Poznato je da je mađarska vlada pogazila akademsku slobodu, učinivši nemogućim rad Srednjouropskog sveučilišta u Budimpešti – prvi put od rata da je sveučilište bilo natjerano na egzil.

U Poljskoj, vladajući je PiS preuzeo nadzor nad dotad neovisnim Nacionalnim vijećem pravde – što im je omogućilo da o imenovanjima, promaknućima i kaznama nacionalnim sucima odlučuju osobe vjerne stranci.

Dok ovo pišem, PKN Orlen, poljska državna naftna kompanija kupuje Polska Press, privatnu medijsku kuću koja svakoga dana dopire do 11 milijuna Poljaka. Kritičari izražavaju zabrinutost, i potpuno su u pravu ako se uzme u obzir uzorak događaja u Orbánovoj Mađarskoj.

Tamo su neovisne medijske kuće pale, jedna za drugom, u ruke provladinih snaga – do te mjere da u zemlji trenutačno gotovo i ne postoji neovisni medij koji može kritizirati vladu.

Nije pretjerano reći da je u Poljskoj i Mađarskoj demokracija u opasnosti. U velikom istraživanju mišljenja građana prošle godine, dvije trećine Poljaka (64%) navelo je kako smatra da je u njihovoj zemlji potkopana vladavina prava. U isto vrijeme, u Mađarskoj je 58% anketiranih smatralo da je njihov politički sustav “oštećen”.

Još se sjećam proslava u mom rodnom gradu, kad se Mađarska pridružila Europskoj uniji 2004. godine. Onima koji su rasli iza Željezne zavjese to je bio trenutak u kojem su znali da će biti zaštićeni od tiranije i biti dio zajednice, s našim europskim prijateljima.

Zaštititi europske vrijednosti

Putem našeg članstva u EU, omogućena nam je provedba reformi koje su učvrstile i ojačale vladavinu prava, zajamčile slobodu i omogućile nam da živimo i napredujemo kao Europljani.

A to se odražava, od ankete do ankete, pa i u nedavno provedenom istraživanju u kojem 73% Poljaka i 65% Mađara izražava kako vjeruje da je članstvo u EU dobro za napredak njihovih zemalja.

Udruženo, u aHangu i Akcji Demokracji, podržavamo stotine tisuća građana u Mađarskoj i Poljskoj koji vjeruju u mehanizam vladavine prava za EU financiranje.

Primili smo poruke, poput “biti duhom i tijelom u Europi san je moje mladosti”. “Poljsko pripajanje EU bio je poseban dan za mene” i “trenutačni postupci poljske vlade zločin su protiv njenih građana”. Ovo su osjećaji koji su široko rasprostranjeni i koje ignoriraju Orbán i Morawiecki.

EU lideri sada se suočavaju se s izborom. Mogu popustiti Orbánu i Morawieckom te iznevjeriti građane Mađarske i Poljske koji su zabrinuti za vladavinu prava i osnovne slobode. To će ohrabriti dva premijera i pokazati drugim nacionalističkim vođama da taktika ucjene može biti učinkovita.

Isto će tako potaknuti i daljnje skretanje prema autoritarizmu, ne samo u Mađarskoj i Poljskoj, nego diljem Europe i uzrokovati nepotrebno narušavanje EU-27. Alternativa je suočavanje s tim “tigrovima od papira” i podržavanje građana ove dvije zemlje u obrani naših vrijednosti, kao Europljana.

Mi, stotine tisuća građana Mađarske i Poljske, bodrimo ih da ostanu čvrsti prema nasilničkoj taktici Orbana i Morawieckog te da postave primjer kako Europa postupa s autokratima.

Europski vođe trebaju slijediti primjer kojeg su pokazale stotine tisuća građana Poljske i Mađarske – ne smiju pristati na kompromis po pitanju demokracije i vladavine prava – trebaju ih braniti pod svaku cijenu. Mi – Europa – bit ćemo zbog toga jači.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nije li orban dobio 75 posto glasova na izborima ???

New Report

Close