Europska komisija istražuje najveće svjetske banke

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2013. u 11:19
Thinkstock

Prema Komisijinim navodima, banke su tajnim dogovaranjem u razdoblju između 2006. i 2009. godine nastojale spriječiti dvije svjetske burze da uđu na CDS tržište

Europska komisija pokrenula je istragu protiv najvećih svjetskih banaka zbog sumnje u kartelno udruživanje. Na adrese 13 banaka (Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Bear Stearns, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland, UBS), udruge za financijsko trgovanje (ISDA) i društva koje se bavi uslugama financijskog informiranja (Markit) poslala obavijest o preliminarno utvrđenim činjenicama u postupku koji se vodi zbog sumnji u kartelno udruživanje na tržištu kreditnih izvedenica (CDS-ova).

Komisija je istražni postupak pokrenula u travnju 2011., a prema njezinim navodima banke su tajnim dogovaranjem u razdoblju između 2006. i 2009. godine nastojale spriječiti dvije svjetske burze, Deutsche Börse i Chicago Mercantile Exchange, da uđu na CDS tržište, i to prisiljavajući ISDA i Markit na neizdavanje potrebnih dozvola te drugim metodama poput dogovaranja o izboru klirinških kuća.

Komentirajte prvi

New Report

Close