Europska ekonomska klima blago poboljšana u prosincu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2013. u 15:41
Thinkstock

Ekonomska klima u eurozoni blago se poboljšala u prosincu dok je u Europskoj uniji ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, izvijestila je u utorak Europska komisija.

 Ekonomska klima u eurozoni blago se poboljšala u prosincu dok je u Europskoj uniji ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, izvijestila je u utorak Europska komisija.

Tako je indeks ekonomske klime (ESI) u eurozoni porastao u prosincu za 1,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 87 bodova. U Europskoj uniji ostao je gotovo nepromijenjen, na 88,4 boda, što znači da je uvećan za neznatnih 0,3 boda.

U eurozoni klima se poboljšala među potrošačima i u svim privrednim sektorima uz izuzetak maloprodaje. U EU očekivanja su poboljšana u prerađivačkoj industriji i građevinskom sektoru, što je amortiziralo pogoršanje klime u uslužnom i maloprodajnom sektoru.

EK istodobno je potvrdila procjenu s kraja prosinca o blagom pogoršanju očekivanja potrošača u EU, uz procijenjenu vrijednost odgovarajućeg indeksa od minus 24,1 bod. Očekivanja potrošača u eurozoni nešto su bolja no što se očekivalo, uz vrijednost odgovarajućeg indeksa uvećanu za 0,4 boda, na minus 26,5 bodova.

Među sedam najvećih zemalja EU, ukupna ekonomska klima poboljšala se u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj, dok je u Španjolskoj, Nizozemskoj i Poljskoj ostala uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. Jasno pogoršanje zabilježeno je samo u Velikoj Britaniji.

U odvojenom je izvješću Europska komisija izvijestila da je indeks poslovne klime (BSI) u eurozoni, koji mjeri samo očekivanja poslovnih čelnika u zoni primjene jedinstvene europske valute, također ostao gotovo nepromijenjen u prosincu u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je minus 1,12 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close