Europljani otkrili novi raj: Jeftino, puno atraktivnih kupališta i odlična hrana

Autor: Poslovni.hr , 05. kolovoz 2017. u 08:05
Foto: Facebook/Agroturism 'Marića gaj'

Hercegovina je za BiH ono što je Istra za Hrvatsku – naizgled škrti, kameni jug zapravo je pun iznenađenja, prirodnih turističkih atrakcija i dobre hrane.

Mostar, Međugorje i Počitelj perjanice su hercegovačkog turizma i kroz ova mjesta godišnje prođu dva milijuna turista. No zanemarimo li ove poznate destinacije, Hercegovina i dalje ima što ponuditi, ovaj dio Mediterana pun je prirodnih ljepota. Zanimljivo, iako bismo pomislili da je Hercegovina suha, ona je zapravo puna rijeka, kupališta i vrlo ukusne hrane. Posljednjih godina po Hercegovini niču etnosela u kojima se nudi pravi mediteranski ugođaj, što je vrlo privlačno strancima. Ruralna, manje poznata Hercegovina, postaje pravi europski hit, piše Večernji list.

Krenete li iz Gruda prema Ljubuškom, tri kilometra od ovoga gradića naići ćete na Marića gaj. Obitelj Marić, Toni i Zdravka, svojim su vlastitim rukama izgradili ovo malo autentično hercegovačko etnoselo za kojim su turisti iz stranih zemalja doslovce ludi. Marića gaj je omiljen i Hercegovcima jer ovdje se jede toliko tražena domaća spiza. Mnogi koji ovdje jedu oduševljeno tvrde da je Hercegovina jedna od posljednjih europskih oaza ekološke hrane. 

Prošle godine Marića gaj su posjetila 903 turista koji su u prosjeku ostvarili 3,4 noćenja. Najviše turista dolazi im iz Hrvatske, Njemačke i Nizozemske, a bilježe i rast broja dolazaka domaćih gostiju te gostiju iz skandinavskih zemalja.

Dvadesetak kilometara od Marića gaja je gradić Ljubuški kroz koji prolazi jedna od najljepših europskih rijeka Trebižat.

Trebižat se probija kroz hercegovački krš i kamen i pun je vodopada, malih slapova, brzaca, jezera i prirodnih kupališta. Na malom prostoru od 15-ak kilometara na Trebižatu su se sjatila čak četiri turistička bisera: Božjak, Čeveljuša, Koćuša i najpoznatiji od njih – Kravice. Kravice su doista jedinstvene: praktički se nalaze u rupi, spuštate se niz veliku strminu pješice i onda se pred vama ukaže vodopad s jezerom punim kupača. Uz vodopad su stijene obrasle mahovinom na kojima se kupači tuširaju pod snažnim slapovima. Između stijena je i niz malih nevidljivih jezera. Preko jezera dominira mali drveni most kojim se prelazi na drugu stranu. Do devedesetih godina ovaj su raj na zemlji poznavali samo lokalni Hercegovci. Prava navala turista zabilježena je tek posljednjih nekoliko godina, kada su Kravice preuređene, napravljeno je parkiralište i mjesto više nije prepušteno samo sebi.

Komentirajte prvi

New Report

Close