Europa slavi. Ovo je veliki udarac za Vladimira Putina

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2023. u 13:39
FOTO: Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

Udio ruskog plina u uvozu EU pao je na 23,6 posto u prva 32 tjedna 2022., a do sada ove godine pao je na samo 8,4 posto. Tim tempom članice Unije mogu postići cilj da do 2027. godine u potpunosti prekinu uvoz ruskog plina.

U četvrtak su uskladištene zalihe prirodnog plina na teritoriju EU dosegnule povijesni maksimum, piše Politico.

Skladišta su popunjena daleko prije početka sezone grijanja, što je u skladu s politikom Bruxellesa o naglom “skidanju” s ruskog plina.

Odluka EU o prekidu svoje ovisnosti o ruskim energentima znači i produbljivanje problema koje Kremlj ima u krpanju sve većih rupa u ruskom državnom proračunu koju je ostavila njegova odluka da odrežu europske kupce nakon invazije na Ukrajinu prošle godine. Ali ipak, manje ruskog plina također otvara EU za veće fluktuacije cijena na globalnom tržištu za ukapljeni prirodni plin (LNG).

Gas Infrastructure Europe priopćio je u četvrtak da su skladišta plina u zemljama članicama sada popunjena s 90,12 posto kapaciteta, drugim riječima već sada je ispunjena zakonska obaveza koja kaže da popunjenost europskih skladišta plina mora dosegnuti razinu od 90 posto najkasnije do studenoga.

“Današnja potvrda da smo ispunili naše zahtjeve za skladištenje plina do sada prije roka naglašava da je EU dobro pripremljen za zimu i to će pomoći u daljnjoj stabilizaciji tržišta u nadolazećim mjesecima”, rekla je povjerenica Unije za energetiku Kadri Simson za POLITICO.

“Energetsko tržište EU-a u puno je stabilnijem položaju nego što je bilo u ovo doba prošle godine”, dodala je, priznajući “posljednjih tjedana vidjeli smo da je tržište plina i dalje osjetljivo” te da će ga Komisija nastaviti pratiti kako kontinent kreće prema hladnijem vremenu.

Vijest je to koja naglašava uspjeh EU-a u oslobađanju od ovisnosti o plinu iz ruskih plinovoda jer je prije Putinove invazije na Ukrajinu čak 40 posto svojih potreba za prirodnim plinom zadovoljavala uvozom iz Rusije.

Moskva je stalno smanjivala svoje kupce iz EU-a, i na kraju i prekinula isporuke kroz svoje cjevovode Yamal-Europa i Sjeverni tok, dok je također smanjivala i količine koje u EU stižu preko Ukrajine. EU je na to odgovorila prebacivanjem na druge dobavljače i smanjenjem potražnje-

Udio ruskog plina u uvozu EU pao je na 23,6 posto u prva 32 tjedna 2022., a do sada ove godine pao je na samo 8,4 posto. Tim tempom članice Unije mogu postići cilj da do 2027. godine u potpunosti prekinu uvoz ruskog plina.

“Ovo je definitivno priča o uspjehu”, rekao je Giovanni Sgaravatti, istraživački analitičar briselskog think tanka Bruegel, “za Komisiju, za energetsko tržište, ali još više za vlade država članica koje su prilično dobro reagirale i pronašle zamjenu za ogromne količine prirodnog plina koje su se ranije uvozile iz Rusije“.

Ruski plin je uglavnom zamijenjen uvozom iz SAD-a, Norveške, Azerbajdžana i drugih, čime su cijene dramatično pale u odnosu na njihov vrhunac 2022. godine. Nizozemski TTF indeks cijena plina dosegao je 320 eura po megavat satu prošlog kolovoza, a ovaj tjedan se kretao na oko 38 €.

Međutim, cijena plina i dalje je viša nego prije rata, kada je fluktuirala oko 20 eura po megavat satu, što automatski znači i veće račune za kućanstva i manju produktivnost za europsku industriju.

“Veleprodajne cijene plina mogle bi biti značajno niže nego prije godinu dana kada je tržište zahvatio Nord Stream koji se gasi, ali su i dalje osjetno skuplje od cijena plina u prošlom desetljeću”, rekao je Tom Marzec-Manser, voditelj plinske analitike. u tvrtki za analizu tržišta ICIS, upozoravajući da su trgovci još uvijek zabrinuti oko ponude.

“Činjenica da su europska skladišta gotovo puna ranije nego što je uobičajeno, jer inače obično dosegnu ovu razinu oko listopada, nažalost ne znači nužno da će cijena i dalje padati. Ovaj ukladišteni plin može nas dovesti do toga da izdržimo kroz zimu, ali ako je ta zima hladna postoji određeni rizik i to je ono što cijenu plina zasad drži visokom”, dodao je.

Analitičari očekuju da će ovo biti posljednja zima u kojoj su nestašice ozbiljan problem, s obzirom na to da bi povećani proizvodni kapacitet LNG-a od dobavljača poput Katara i SAD-a trebali biti dostupni sredinom 2024. godine.

Međutim, brojne srednjoeuropske zemlje, posebice Austrija, još uvijek se oslanjaju na ruski uvoz koji se šalje cjevovodima preko Ukrajine. Kijev je dao do znanja da ne namjerava ponovno pregovarati o tranzitnom ugovoru koji ističe krajem sljedeće godine. To stvara težak rok za one koji još uvijek ovise o moskovskim fosilnim gorivima.

Inače, gubitak najpouzdanijih europskih kupaca bio je veliki udarac za Kremlj, a kako je objavilo rusko ministarstvo financija prihodi od izvoza energije pali su 41 posto na 43,4 milijarde dolara u prvih sedam mjeseci ove godine. U međuvremenu, rubalj je dosegao najnižu razinu u 16 mjeseci, a ovaj tjedan se srušio kroz simboličnu referentnu vrijednost od više od 100 u odnosu na dolar.

Zbog toga je Rusiji teže nastaviti održavati svoje izolirano gospodarstvo, isplaćivati plaće svojim vojnicima i kupovati oružje iz inozemstva. Prema Natashi Kuhrt, višoj predavačici na Odsjeku za ratne studije King’s Collegea u Londonu, “na kraju će vlada dati prioritet vojnoj potrošnji”, dok će ekonomske nevolje uglavnom “značiti teškoće” za mnoge obične građane Rusije.

U međuvremenu, moskovska istraživačka tvrtka Romir objavila je u srijedu anketu u kojoj je sudjelovalo 3500 Rusa prema kojoj gotovo svaki peti mora smanjiti potrošnju na hranu i osnovna dobra kako bi uštedio novac, što je rast od tri posto u odnosu na prethodni mjesec.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ova socijalna priča je sve više demode…

U 70 ima je tekao med i mlijeko pa i u 30ima…

 

Kud ne bi sad .. fridge i veš mašina za 1 plaću, ( nemačka marka) kuhinja za 1 ili 2.. kompletan namještaj za još 2.. recimo 6 mjeseci rada na uređenje doma, 6 mjeseci za kompletnu garderobu, 2 godine za auto .. i ostatak tekući troškovi ..

New Report

Close