Europa na nogama, sigurnosne službe na oprezu zbog nove ruske prijetnje

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2024. u 13:14
FOTO: Dariusz Borowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Sigurnosne službe diljem Europe na oprezu su zbog potencijalnog novog oružja ruskog rata – podmetanja požara i sabotaže. Naime, niz požara i napada na infrastrukturu zabilježeno je na Baltiku, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Nakon što je u svibnju izbio požar u Ikei u Vilniusu u Litvi, poljski premijer Donald Tusk sugerirao je da je to možda djelo nekog stranog sabotera.

Istražitelji su već naveli potencijalnu umiješanost Rusije u podmetanje požara u istočnom Londonu, požar koji je uništio najveći trgovački centar u Poljskoj, pokušaj sabotaže u Bavarskoj u Njemačkoj i antisemitske grafite u Parizu, prenosi Guardian.

Nema konkretnih dokaza, ali…

Iako nema konkretnih dokaza da su ovi napadi diljem kontinenta koordinirani, sigurnosne službe vjeruju da bi mogli biti dio sustavnog pokušaja Moskve da destabilizira zapad, koji podupire Ukrajinu.

Zabrinutost da bi ovi hibridni napadi mogli biti djelo Rusije je tolika da se o tome raspravljalo i na summitu ministara vanjskih poslova i obrane u Bruxellesu ovog tjedna s nizozemskim, estonskim i litavskim sigurnosnim dužnosnicima koji su svi upozoravali na nacionalne ranjivosti.

Jedan ministar, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da su duboko zabrinuti zbog “sabotaže, fizičke sabotaže, koju organiziraju, financiraju i izvode ruski opunomoćenici”.

Tusk je prošli tjedan otkrio da su poljske vlasti uhitile devet osoba u vezi sa sabotažama koje su navodno počinjene po nalogu ruskih službi, prenosi N1.

Reagiralo i rusko veleposlanstvo

Rekao je da su zločini navodno uključivali “premlaćivanja, palež i pokušaj paleža”, a istražitelji ispituju je li Rusija umiješana u požar u trgovačkom centru u Varšavi, što je tvrdnja koju je rusko veleposlanstvo opisalo kao teoriju zavjere.

U travnju je jedan Britanac optužen da je organizirao podmetanje požara na dvije jedinice povezane s ukrajinskim biznismenom u industrijskom naselju u Leytonu u istočnom Londonu, a navodno ga je regrutirala ruska obavještajna služba. Iz tužiteljstva su priopćili da je muškarac bio “uključen u ponašanje koje je ciljalo na tvrtke koje su bile povezane s Ukrajinom kako bi koristio ruskoj državi”.

“Rusija je sve agresivnija”

U utorak je estonski ministar obrane Hanno Pevkur, u Bruxellesu na obrambenom summitu EU-a, rekao da je zemlja već bila žrtva ruske sabotaže.

“Oni su proveli slične operacije u Estoniji. Angažirali su 10 ljudi da napadnu automobil ministra unutarnjih poslova i novinara. To je normalno ponašanje Rusije. Žao nam je što to moramo reći, ali moramo shvatiti da je Rusija sve agresivnija prema europskim zemljama, a također i prema zemljama NATO-a”, rekao je.

Njemačka je u 2023. godini bila pogođena valom kibernetičkih napada, za koje je bila odgovorna hakerska skupina koja je bila povezana s ruskim obavještajnim službama.

Prošlog mjeseca, dvoje njemačko-ruskih državljana uhićeno je pod sumnjom da su planirali napade, uključujući napade na vojnu bazu u Bavarskoj. Glavni osumnjičenik optužen je za planiranje eksplozije, podmetanje požara i održavanje kontakta s ruskim obavještajcima.

Pozivi na oprez

Istražitelji u Francuskoj razmatraju jesu li grafiti ispisani na pariškom spomeniku holokaustu prošli tjedan naručile ruske sigurnosne službe.

Napadi, strahuju europski dužnosnici, doprinose ionako sve većoj kampanji dezinformiranja. U srijedu je nekoliko škola oko Atene evakuirano nakon lažnih dojava o bombi. Policija je ušla u trag ruskom serveru i rekla da je cilj bio “remećenje javnog reda”.

Zemlje EU prate sve ove događaje. Litavski nacionalni centar za upravljanje kriznim situacijama (NKVC) upozorio je tvrtke, uključujući trgovačke centre i organizacije koje podupiru Ukrajinu, da pojačaju oprez.

U ponedjeljak je nizozemski nacionalni koordinator za sigurnost i borbu protiv terorizma upozorio na rizik od subverzivnih operacija u Nizozemskoj, uključujući “špijunažu i pripremanje za sabotažu vitalne infrastrukture”.

Rusko zastrašivanje

U Bruxellesu je u utorak nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren rekla da Rusija “pokušava zastrašiti” zemlje NATO-a, čineći zemlje članice EU-a ranjivima.

“Da, ranjivi smo. Mislim da smo svi ranjivi, imamo infrastrukturu na morskom dnu, imamo zalihe električne energije, zalihe vode, ranjivi smo na kibernetičke napade. Sada u nekoliko europskih zemalja vidimo da nas Rusija pokušava destabilizirati i zastrašiti”, istaknula je.

“Mislim da je to bio način na koji su Rusija i Sovjetski Savez radili kroz noviju povijest i mislim da smo to u 75 godina NATO-a često viđali”, dodala je.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, također je uperio prst u Moskvu. “Uočili smo povećanu aktivnost ruske obavještajne službe u cijelom savezu. Stoga smo povećali naš oprez.”

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Ovi antisemitski grafiti su uzasno opasni.. 😂</p>
<p> </p>
<p> </p>

New Report

Close