Europa je već pet godina ‘obećana zemlja’ za izvoznike oružja

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2022. u 07:12
Foto: REUTERS

Dok je prodaja naoružanja na globalnoj razini pala za pet posto, isporuke europskim državama povećane su 19 posto, najviše od svih regija svijeta.

Europa je postala “obećana zemlja” za proizvođače oružja, čak i prije izbijanja rata u Ukrajini. Prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), uvoz oružja europskih zemalja snažno je rastao u petogodišnjem razdoblju do 2021. godine, unatoč globalnom trendu usporavanja trgovine oružjem.

Naime, u posljednjih pet godina trgovina oružjem u svijetu je manja za pet posto. No, izvoz u države Europe skočio je za 19 posto što je najveći porast među svim ostalim regijama svijeta, prenosi Reuters.

Preokret trenda
“Ozbiljno pogoršanje odnosa između većine europskih država i Rusije bio je važan pokretač rasta europskog uvoza oružja, posebno među državama koje ne mogu zadovoljiti sve svoje potrebe kroz domaću namjensku industriju”, kazao je analitičar SIPRI-ja Pieter Wezeman, jedan od autora izvješća.

Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Nizozemska prednjačile su po uvozu naoružanja, dodaje Wezeman. Istovremeno, ukrajinski uvoz u tom je razdoblju bio vrlo ograničen, unatoč povećanim tenzijama s Rusijom koje su eskalirale u prošlomjesečnoj invaziji, pretvorivši se u barbarsku agresiju ruske vojske.

“Ostale europske države očekivano će povećati značajno uvoz naoružanja tijekom idućeg desetljeća, s obzirom da su nedavno objavile velike narudžbe, posebice borbenih zrakoplova iz SAD-a”, stoji u izvješću SIPRI-ja.

U tom kontekstu valja ukazati na jučerašnju vijest da će Njemačka kupiti borbene zrakoplove F-35 američke tvrtke Lockheed Martin kako bi zamijenila zastarjele zrakoplove Tornado, navela su dva vladina izvora.

SAD je daleko najveći prodavač oružja Europi, posebno borbenih zrakoplova F-35, o čijoj kupnji razmišlja i Njemačka/Reuters

Jedan od njih kaže da Berlin namjerava kupiti do 35 radarski nevidljivih mlažnjaka. Zrakoplovi Tornado odlaze iz uporabe između 2025. i 2030. godine. Ian Anthony, SIPRI-jev programski direktor za europsku sigurnost, kazao je za Deutsche Welle kako zadnji podaci odražavaju europski odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. i agresiju na regiju Donbas.

Naime, NATO saveznici obvezali su se da će preokrenuti trend pada izdvajanja za obranu. “Ono što vidimo sada uvelike je posljedica implementacije te odluke”, kaže Anthony.

14

posto rasle su isporuke iz SAD-a, najvećeg svjetskog izvoznika naoružanja

SAD je učvrstio poziciju najvećeg izvoznika oružja, povećavši udjel sa 32 na 39 posto s rastom izvoza od 14 posto. Naime, trgovina oružjem igra važnu ulogu u transatlantskim sigurnosnim odnosima. SAD je bio daleko najveći prodavač oružja europskim državama, posebice borbenih zrakoplova.

Primjerice, Britanija, Norveška i Nizozemska zajednički su naručile 71 zrakoplov F-35. Tijekom 2020. i 2021. dosta je narudžbi došlo i od država koje se osjećaju ugroženijima od Rusije. Tako je Finska naručila 64, a Poljska 32 zrakoplova F-35.

Skromne ukrajinske mogućnosti
S druge strane, izvoz iz Rusije – drugog po veličini svjetskog proizvođača – pao je u petogodišnjem razdoblju za 26 posto. To se ponajprije objašnjava padom prodaje u dvije ključne države, Indiju i Vijetnam. Međutim, SIPRI-jevi analitičari očekuju da će Indija u idućih nekoliko godina nastaviti s velikim narudžbama ruskog oružja.

Od velikih europskih proizvođača, Francuska je na trećoj poziciji zabilježivši snažan skok izvoza od čak 59 posto. Njemačka je na petom mjestu globalne ljestvice izvoznika, ali je njezina prodaja pala za 19 posto u promatranom razdoblju.

Male ukrajinske narudžbe SIPRI djelomično objašnjava skromnim financijskim mogućnostima te države. S druge strane, Ukrajina ima razvijenu vojnu industriju iz koje zadovoljava dobar dio potreba te naslijeđeni arsenal iz sovjetskih vremena. No, SIPRI ističe kako su isporuke oružja u Ukrajinu općenito imale veće političko nego vojno značenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close