EU razmatra uvođenje novih energetskih poreza

Autor: Saša Paparella , 15. rujan 2019. u 21:59
Olaf Scholz/REUTERS

Europljani su već deset godina globalni lideri u postupnom okretanju obnovljivim izvorima energije.

Europska unija razmatra mogućnost uvođenja novih energetskih poreza kako bi ispunila ciljeve o smanjenju emisija štetnih plinova.

U proteklih deset godina zemlje EU-a bile su globalni lideri u postupnom okretanju obnovljivim izvorima energije, uspostavivši sustav trgovanja dozvolama za emisiju štetnih plinova koji nastaju pri izgaranju 'prljavijih' goriva. Europski propisi o oporezivanju energenata nisu se pritom mijenjali već dulje od 15 godina. "Zastarjeli su i slabo prilagođeni izazovima promjene klime i trendovima u energetskoj politici na razini Europske unije", stoji u dokumentu o kojem će ministri financija EU-a u petak i subotu raspravljati u Helsinkiju.

Potrebni su "drastični koraci" kako bi se zaustavila promjena klime, ustvrdio je prilikom dolaska na sastanak njemački ministar financija Olaf Scholz, zatraživši međunarodni angažman na rješavanju tog problema. "Pokušavamo utvrditi kako ograničiti potrošnju ugljičnog dioksida u poljoprivredi, malim poduzećima i transportu", kazao je Scholz. Među mogućim se mjerama u dokumentu koji je pripremilo finsko predsjedateljstvo EU-a navode više minimalne porezne stope na energente, trošarine za fosilna goriva i ukidanje izuzeća za sektore pomorskog i zračnog prijevoza.

Ambiciozni ciljevi smanjenja emisija ugljičnih plinova za minimalno 50 posto do 2030. sastavni su dio programa nove Europske komisije čiji mandat počinje u studenom. Povjerljivi radni program koji su dužnosnici Europske komisije pripremili u srpnju, prije imenovanja Ursule von der Leyen novom šeficom EK, predviđa prijedloge zakona o ukidanju poreznih izuzeća u sektoru pomorskog i zračnog prijevoza do početka iduće godine. Program sadrži i analizu minimalnih poreznih stopa na energetske proizvode sve do kraja 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close