EU priprema pričuvni plan pomoći za Ukrajinu vrijedan 20 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. siječanj 2024. u 23:00
Mađarski premijer Viktor Orban blokirao je izvorni plan Bruxellesa o novom paketu pomoći Kijevu predložen u lipnju/Reuters

Nakon veta mađarskog premijera Viktora Orbana, u Bruxellesu se bruse detalji financijske pomoći Kijevu kojim bi se izbjegla potreba za jednoglasnom potporom svih članica.

Europska unija priprema pričuvni plan za Ukrajinu vrijedan do 20 milijardi eura pri čemu će posegnuti za strukturom duga kojom će zaobići prigovore mađarskog premijera Viktora Orbana o financiranju te zemlje.

Nakon što se čelnici Unije ranije u prosincu nisu uspjeli dogovoriti o predloženom četverogodišnjem paketu ‘teškom’ 50 milijardi eura za Ukrajinu, tražile su se alternative za spašavanje Kijeva od prijeteće proračunske krize ne uspije li blok rok riješiti međusobne razmirice, piše Financial Times.

Dužnosnici uključeni u razgovore rekli su da se jedan model financiranja dugom probio u prvi plan kao najpraktičnije rješenje za pružanje potpore ako Orban odbije odustati od veta na planiranom summitu 1. veljače.

Originalna shema pomoći

Bruxelles preferira originalni plan kao dodatak europskom proračunu jer pokriva financiranje na rok od četiri godine.

Bruse se detalji
Ta bi shema uključivala da države članice izdaju garancije za proračun EU-a i time omoguće Europskoj komisiji da iduće godine na tržištima kapitala posudi do 20 milijardi eura za Kijev, rekli upućeni. O preciznim detaljima još se raspravlja, a konačni iznos bit će definiran prema potrebama Ukrajine.

Aranžman je sličan konstrukciji korištenoj 2020. godine kada je Komisija osigurala do 100 milijardi eura jeftinog financiranja zemljama EU-a za kratkoročne programe podrške održavanja zaposlenosti tijekom pandemije Covida, podsjeća FT.

U najnovijem dogovoru ključno je da on ne bi zahtijevao jamstva svih 27 država članica EU-a, dok god glavni jamci budu zemlje s najvišim kreditnim rejtingom. Time bi se EU omogućilo da izbjegne mađarski veto budući da shema ne zahtijeva jednoglasnu podršku. Neke zemlje, poput Njemačke i Nizozemske, trebale bi odobrenje parlamenta za nacionalna jamstva, proces za koji se u Bruxellesu nadaju da bi mogao biti dovršen na vrijeme da Ukrajina dobije pomoć do ožujka.

Jedan od izvora upoznat s raspravama rekao je da nikakav “tehnički problem” nije blokirao načine da se Kijevu osigura proračunsko financiranje, ali da je politički “složenije”. Slože li se europski čelnicu oko tog plana početkom veljače, MMF-u bi se pružila sigurnost da oslobodi narednu tranšu financiranja za Ukrajinu vrijednu oko 900 milijuna dolara.

To bi Kijevu trebalo osigurati dovoljno sredstava da izbjegne pribjegavanje monetarnom financiranju, odnosno tiskanju novca kako bi održala svoj deficit i ušla u rizik da pokrene inflacijsku spiralu. Među nedostacima te sheme, u usporedbi s izvornim prijedlogom temeljenim na proračunu EU-a, jest to što bi bila ograničena na zajmove i ne bi uključivala bespovratna sredstva. Ipak, članice još uvijek mogu odlučiti davati bespovratna sredstva bilateralno.

Blokada Mađarske
Razmatra se rezervna opcija koja uključuje promjenu strukture financiranja korištena ove godine, kojom je EU osigurao 18 milijardi eura jeftinih zajmova Ukrajini rok od nekoliko mjeseci do godinu dana. Ta bi opcija zahtijevala ponderiranu većinu zemalja. Međutim, preferira se opcija odobriti nepromijenjeni paket pomoći koji je prvi put predložen u lipnju koji je Mađarska blokirala.

Taj dodatak europskom proračunu pokriva financiranje na rok od četiri godine te uključuje četiri milijarde eura za druge prioritete, uključujući ulaganja u obranu i migracije. Bez obzira na odabrani model, EU je obećala Ukrajini da će osigurati financiranje najkasnije do ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close