EU odmrzava Poljskoj 137 milijardi eura, Varšava vraća neovisnost pravosuđu

Autor: Ana Blašković , 25. veljača 2024. u 22:00
Poljski premijer Donald Tusk i čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen/REUTERS

Vlada Donalda Tuska počela je provoditi reforme koje bi trebale obnoviti neovisnost pravosuđa, glavni uzrok višegodišnjeg spora s Bruxellesom.

Europska unija odblokirat će Poljskoj do 137 milijardi eura iz fondova nakon što je nova vlada počela provoditi reforme koje bi trebale obnoviti neovisnost pravosuđa, potvrdila je u petak čelnica Komisije Ursula von der Leyen.

Zeleno svjetlo za praktično besplatne milijarde bilo je obećanje proeuropske koalicijske vlade premijera Donalda Tuska. Pristup tim sredstvima djelovat će i kao investicijski poticaj poljskom gospodarstvu pogođenom posljedicama rata u Ukrajini, ali i usporavanjem najvećeg trgovačkog partnera, susjedne Njemačke.

Kohezijski fondovi

“Imam dobre vijesti”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na tiskovnoj konferenciji u Varšavi. “Sljedeći tjedan kolegij će iznijeti dvije odluke o europskim fondovima koji su trenutno blokirani za Poljsku. Te će odluke dovesti do 137 milijardi eura za Poljsku”, prenosi Reuters.

Poljska će dobiti pristup oko 60 milijardi eura namijenjenih pomoći zemljama u oporavku od pandemije Covida-19 te tranziciji s fosilnih goriva. Varšavi se otvara mogućnost da iskoristi oko 76,5 milijardi eura kohezijskih fondova namijenjenih podizanju životnog standarda u najsiromašnijim članicama Europske unije.

“To je tona novca, dobro ćemo ga iskoristiti”, uzvratio je Tusk. Prethodna vlada na čelu s nacionalističkom strankom Pravo i pravda (PiS) bila je u dugogodišnjem sporu s Unijom zbog provođenja reformi za koje su kritičari ocijenili da su povećale politički pritisak (i utjecaj) na pravosuđe. Sukob je eskalirao do te mjere da je Bruxelles izvadio ‘tešku artiljeriju’ blokiravši Varšavi pristup fondovima uz jasan signal da Poljska mora ispuniti točno određene korake za obnovu neovisnosti pravosuđa kako bi odmrznula sredstva. Ranije je Poljska već dobila pristup pet milijardi eura koji nisu ovisili o uvjetima vladavine prava.

Pred novom vladom Donalda Tuska kompliciran je zadatak da zemlji vrati europsku orijentaciju zbog činjenice da predsjednik Andrzej Duda, inače saveznik PiS-a, može staviti veto na zakone. Otegotna okolnost je i da je nakon dugogodišnje vladavine, PiS ima lojaliste na važnim pozicijama u pravosuđu.

“Duda je sada glavna prepreka za provedbu pravne reforme u Poljskoj”, rekao je uoči odblokiranja sredstava Maciej Kisilowski, poljski profesor prava na Srednjoeuropskom sveučilištu u Beču, Financial Timesu. Smatra da opasnost i dalje postoji “čak i ako vlada uspije uvjeriti Europsku komisiju da zauzme stav da cijela zemlja ne bi trebala biti kažnjena zbog postupaka svog predsjednika”.

Sporna imenovanja sudaca

Akcijski plan predviđa povlačenje ili izmijene zakona prethodne vlade koji se tiču sustava imenovanja sudaca od strane nacionalnog sudbenog vijeća i članstva Ustavnog suda. Spomenuti Ustavni sud prepun je sudaca PiS-a koji su bili na strani Dude protiv Tuska otkako je njegova vlada preuzela dužnost u prosincu. Plan također predviđa okončanje pravnih procesa pokrenutih protiv prethodne vlade PiS-a na međunarodnim sudovima.

“Poljska vlada odlučna je provesti ovaj akcijski plan bez ikakvog odgađanja”, stoji u dokumentu. Kao svoj “primarni interes” navodi ponovno uspostavljanje neovisnosti pravosuđa u skladu s poljskim i zakonima EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close