Erdogan prisegnuo i sastavio vladu s četiri ministra manje

Autor: Tomislav Pili , 09. srpanj 2018. u 22:01
Recep Tayyip Erdogan može imenovati i smjenjivati ministre bez odobrenja parlamenta, Foto: Reuters

Inauguracijom u Ankari započeo novi politički sustav u Turskoj.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je ispunio višegodišnju ambiciju da potpuno zavlada državom koja je tijekom 15-godišnje vladavine njegove stranke prošla najveće preoblikovanje još od vremena Mustafe Kemala Atatürka. Erdogan je u ponedjeljak u 16 sati po lokalnom vremenu u parlamentu prisegnuo na predsjedničku dužnost koja mu daje nove, proširene ovlasti. Dva sata kasnije u nedavno sagrađenoj predsjedničkoj palači u Ankari održana je ceremonija inauguracije.

Preoblikovanjem političkog sustava po Erdoganovoj mjeri (i zamislima) ukinuta je pozicija premijera, pa vođenje vlade preuzima “novi turski sultan”. Erdogan je najavio da će imena svojih ministara objaviti u ponedjeljak navečer. Do zaključenja broja sastav vlade još nije bio poznat. No, bilo je poznato da će vlada biti manja. Umjesto dosadašnjih 20 ministara, Erdogan je procijenio da je dovoljno njih 16. Podsjetimo, imenovati, ali i smjenjivati ministre i državne dužnosnike Erdogan sada može bez parlamentarnog odobrenja. Kako je obećao, nova će vlada potaknuti ekonomski rast kako bi Turska postala jedno od najvećih svjetskih gospodarstava.

U tom kontekstu osobno će se pozabaviti kamatnim stopama čiju visinu smatra “majkom i ocem svih zala”. K tome, prvi potezi će mu biti i hvatanje ukoštac s inflacijom i rastućim proračunskim manjkom. A tu će imati poprilično posla. Inflacija je prošlog mjeseca jurnula iznad 15 posto što je najviša razina u više od 10 godina. Dok inflacija raste, vrijednost turske lire pada, i to za petinu prema dolaru samo tijekom ove godine, unatoč povećanju kamatnih stopa središnje banke za 500 baznih bodova od travnja.

No, Erdogan je uvjeren u uspjeh. “Turska ulazi u novu eru s predsjedničkom inauguracijom u ponedjeljak. S ovlastima koje nam daje novi predsjednički sustav, postići ćemo brže i snažnije rezultate”, izjavio je tijekom vikenda. Erdoganovi protivnici ističu kako je novim političkim sustavom Turska još dublje zagazila u autoritarnost i eroziju institucija sekularne države.

Komentirajte prvi

New Report

Close