Erdogan izgubio sve ekonomske centre

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2019. u 22:00
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan/REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan za gospodarske neuspjehe zemlje koju vodi optužuje zapad.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan loše je prošao na lokalnim izborima. Njegova stranka Pravde i razvoja (AKP) izgubila je kontrolu nad Ankarom po prvi put od osnutka stranke 2001., a vjerojatno gubi i Istanbul, najveći turski grad. 

Erdogan dominira turskom politikom otkad je 2003. postao premijer. Posljednja dva mjeseca neumorno je vodio kampanju za izbore u nedjelju koje je opisao kao "pitanje opstanka za Tursku". Oporbeni kandidat Republikanske narodne stranke (CHP) Mansur Yavas postigao jasnu pobjedu u Ankari, a u Istanbulu CHP vodi. CHP je zadržao vlast u egejskom obalnom gradu Izmiru, trećem najvećem gradu u Turskoj, a sada je na vlasti i na cijeloj turistički razvijenoj egejskoj obali.

AKP je zbog recesije koja je pogodila Tursku loše prošao u svim gospodarskim centrima u državi, što je ogroman problem za stranku koja se predstavlja kao poduzetnička.  Valutna kriza nakon prošlogodišnjih izbora srušila je vrijednost lire za 30 posto, a gospodarstvo stavilo u već četvrti kvartal recesije. Erdogan za ekonomske probleme optužuje napade sa zapada, tvrdi da će Turska nadići te poteškoće i da je on "šef" ekonomije.

 

4 kvartala

zaredom turska privreda je u recesiji

Poraz Erdoganove stranke u Ankari velik je udarac za predsjednika, a još veći šok predstavljao bi gubitak Istanbula, grada tri puta većeg od turske prijestolnice u kojemu je Erdogan započeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik. "Današnji izbori povijesni su kao oni 1994. godine", napisao je na Twitteru istaknuti turski novinar Rusen Cakir, referirajući se na godinu kad je Erdogan postao gradonačelnik Istanbula.Erdogan je obećao da će se Turska sada usredotočiti na gospodarske probleme, uoči državnih izbora 2023. godine.

Erdogan, kao najmoćniji turski čelnik nakon osnivača Republike Mustafe Kemala Ataturka, svoju je podršku izgradio na snažnom gospodarskom rastu i potpori konzervativnih turskih muslimana. Nakon prošlogodišnjih izbora proširio si je ovlasti i ojačao funkciju predsjednika, što je minimalnom većinom potvrđeno na referendumu 2017. To je uznemirilo zapadne saveznike, zabrinute zbog sve autoritarnije Ankare. U većinski kurdskom jugoistoku Turske stanovnici su slavili jer je prokurdska stranka HDP vratila okruge  koje su vlasti uzurpirale prije dvije godine optužujući stranku da je povezana s terorizmom.

Komentirajte prvi

New Report

Close