Izgradnja i operativni rad divovskog postrojenja otvorit će 100.000 radnih mjesta

Autor: Tomislav Pili , 29. ožujak 2018. u 08:03
Foto: Thinkstock

Najveći solarni park na svijetu.

Japanska tehnološka kompanija SoftBank potpisala je sa saudijskom vladom ugovor o izgradnji najvećeg solarnog parka na svijetu.

Radi se o postrojenju snage 200 GW što je 290 puta više od nuklearne elektrane u Krškom. Ugovor o gradnji u New Yorku su potpisali osnivač SoftBanka Masayoshi Son i saudijski princ Mohammed Bin Salman.

Kako je izjavio Son, solarni park u saudijskoj pustinji puni kapacitet dosegnut će 2030. godine, a ulaganja će dosegnuti do milijarde dolara po GW instalirane snage, prenosi Bloomberg.

Son je dodao kako će izgradnja i operativni rad ovog divovskog postrojenja otvoriti 100.000 radnih mjesta, a smanjit će troškove za energiju za 40 milijardi dolara. Masayoshi Son promovira obnovljive izvore energije od 2011. i katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukushimi.

Nedavno je dovršio projekt vjetroelektrane u Mongoliji snage 50 MW. Son je i rodonačelnik ideje o gradnji "Azijske supermreže", sustava dalekovoda i podmorskih kabela koji bi azijske države opskrbljivao zelenom energijom.

S druge strane, princ Mohammed Bin Salman namjerava do 2030. godine odmaknuti saudijsko gospodarstvo od nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close