Ekstremisti traže da Srbija prekine pridruživanje EU-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2012. u 10:27
Tomislav Nikolić (EPA)

Čelnici “Dveri” zahtijevali su i da se predstavnici Haaškoga suda protjeraju iz Srbije.

 Ispred sjedišta delegacije Europske unije u Beogradu u subotu je održan prosvjed nacionalističkog pokreta “Dveri Srpske” u povodu oslobađajuće presude Haaškog suda (ICTY) hrvatskim generalima, a od vlade i predsjednika Srbije zatraženo je da prekinu proces pridruživanja Srbije EU-u i suradnju s ICTY-em.

Prosvjed su osiguravale jake snage žandarmerije i protekao je bez incidenata, a nekoliko prosvjednika bacalo je na zgradu delegacije EU rolne toalet papira, izvijestili su reporteri beogradskih medija. Čelnici “Dveri” zahtijevali su i da se predstavnici Haaškoga suda protjeraju iz Srbije. “Haaški sud je ispostava EU-a i Washingtona i kriv je za ovo što se dešava. Dveri zahtijevaju da se osoblje Haaškoga suda u Srbiji proglasi za persone non grata i da se protjeraju iz Srbije, kao i da se prekine bilo kakav put Srbije u EU”, rekao je na prosvjedu pred sjedištem delegacije EU-a u Beogradu aktivist “Dveri” Vladan Glišić.

On je ocijenio da bi dalji pregovori s Kosovom, doveli do toga “da netko u budućnosti proglasi da je trgovina organima na Kosovu u i uloga (premijera Kosova) Hashima Thacija u njoj bila humanitarna akcija”.
Aktivist Dveri Boško Obradović pitao je “na čijoj su strani predsjednik i vlada Srbije, ako nakon poruke iz Den Haaga nisu raščistili s EU-om”. “Upućujemo jasan apel predsjedniku (Srbije) i vladi da je ovo trenutak kada treba podvući crtu i prekinuti svako dalje pridruživanje EU-u, prekinuti sve pregovore u Bruxellesu s takozvanim prištinskim režimom i okrenuti se traženju novih geopolitičkih rješenja”, rekao je Obradović.

Ranije u subotu ispred sjedišta predsjednika Srbije prosvjedovalo je nekoliko stotina članova i pristaša Srpske radikalne stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja i tijekom prosvjeda su spalili hrvatsku zastavu, a predsjednika Tomilava Nikolića nazvale “izdajicom” i “ustašom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close