Ekonomisti uvjereni da Trump manipulira brojem spašenih radnih mjesta

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2020. u 22:00
Američki predsjednik Donald Trump /REUTERS

Stručnjaci smatraju da je program jeftinog kreditiranja za isplatu plaća zaslužan za zadržavanje najviše 14 milijuna radnih mjesta.

Američki predsjednik Donald Trump prihvatio je republikansku nominaciju za drugi mandat u Bijeloj kući, no njegov najnoviji osvrt o zaslugama u gospodarstvu izazvao je žestoku reakciju tamošnjih analitičara. A suština njihovih ocjena jest da predsjednik, najblaže rečeno, manipulira podacima.

Kako prenosi Reuters, Trump je tijekom konferencije za medije u Bedmisteru naglasio argument koji bi trebao biti glavni razlog za njegov reizbor u studenom, a to je odgovor njegove administracije na ekonomsku krizu izazvanu koronavirusom.

Male šanse
“Kroz povijesni paket mjera spašavanja koji sam potpisao u zakon, spasili smo više od 50 milijuna radnih mjesta”, izjavio je Trump.
Pritom je mislio na Program zaštite plaća (PPP) vrijedan 660 milijardi dolara putem kojeg je malim tvrtkama kroz dva mjeseca ubrizgavana državna financijska podrška za isplatu plaća zaposlenicima u obliku povoljnih kredita. PPP je dio šireg paketa fiskalnih i monetarnih poticaja ukupno vrijednih čak 3 bilijuna dolara. Međutim, prema analizama tog programa te ocjene ekonomista, male su šanse da je PPP spasio od nestanka 50 milijuna radnih mjesta, navodi Reuters. Štoviše, polovica ispitanika smatra da je efekt programa daleko manji te je njime spriječen gubitak od milijun do najviše 14 milijuna radnih mjesta.

660

milijuna dolara vrijedan je Program zaštite plaća koji je dio šireg paketa fiskalnih i monetarnih poticaja od 3 bilijuna dolara

“Mislim da ne postoji ekonomist koji će reći da je program spasio 50 milijuna radnih mjesta”, kaže Richard Prisinzano koji je 13 godina bio analitičar u američkom ministarstvu financija do odlaska 2017. godine.
Njegova je gruba procjena da je PPP spriječio otkaze za pet do sedam milijuna radnika. Prisinzano pritom podsjeća na istraživanje čiji su autori središnja banka Fed, sveučilište MIT te institut ADP. U njemu stoji da je tijekom lipnja PPP utjecao na održavanje oko 2,3 milijuna radnih mjesta.
Čak i ekonomisti u konzervativnom think-tanku Heritage Foundation dovode u pitanje Trumpove brojke. “Ti podaci ne pokazuju nam koliko bi tih radnih mjesta postojalo bez PPP kredita.
K tome, svatko uključen u taj program ima motiv za korištenje napuhanih podataka”, smatra Adam Michel, stariji analitičar fiskalne politike.

Nekoliko objašnjenja
S druge strane, dužnosnici Trumpove administracije nude nekoliko objašnjenja za predsjednikovu izjavu. Dužnosnici ministarstva financija i Uprave za malo poduzetništvo (SBA) koja nadzire PPP ističu kako se 50 milijuna radnih mjesta odnosi na ukupan broj radnika u kompanijama koje su se prijavile za pomoć.
Drugim riječima, to nije broj radnih mjesta koja su spašena. Tom objašnjenju priklonio se i Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow. “Spasili smo mnoštvo radnih mjesta, u to nema sumnje”, istaknuo je Kudlow.
Iz SBA su također naglasili kako su tvrtke koje su zatražile kredite u obrascu navele “broj zaposlenika, a ne broj radnih mjesta koje su zadržale”.
Međutim, iz statističkih podataka SBA teško je iščitati pravu sliku. Iako je krajem kolovoza revidirana statistika za srpanj, “rupa” i dalje ima.
Primjerice, tvrtke koje su zatražile 84.850 zajmova u vrijednosti najmanje 150.000 dolara u rubrici “broj zaposlenika” stavile su nulu ili su tu rubriku ostavile praznom.

Komentirajte prvi

New Report

Close