EIB predlaže fond težak 25 milijardi eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2020. u 21:59
Werner Hoyer, predsjednik Europske investicijske banke

Paneuropski jamstveni fond poslužio bi kao zaštitni štit za europske tvrtke koje se suočavaju sa nedostatkom likvidnosti.

Upravni odbor Europske investicijske banke (EIB) prošli tjedan je raspravljao o stvaranju jamstvenog fonda od 25 milijardi eura kako bi EIB mogao povećati svoju potporu kompanijama u svih 27 država članica EU za dodatnih 200 milijardi eura.

To se nadovezuje na neposredni paket podrške u iznosu do 40 milijardi eura, najavljen u ožujku. “Trebamo paneuropski odgovor na pandemiju. Potreban odgovor je ambiciozan i potreban nam je brzo”, rekao je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

”Tvrtkama širom Europske unije potrebna je velika podrška. Potrebno im je više kreditnih linija, mostni zajmovi i obrtni kapital kako bi nadvladali ovaj neviđeni izazov.

Uz podršku država članica, odgovor EIB na koronavirus podržao bi financiranje do 1,5% europskog BDP-a kako bi se suočio s ovom neviđenom krizom, nadopunjujući izvanredne napore koje ulažu države članice”.

Paneuropski jamstveni fond poslužio bi kao zaštitni štit za europske tvrtke koje se suočavaju sa nedostatkom likvidnosti.

Mogao bi se uspostaviti doprinosima koje daju države članice i biti otvorena za sudjelovanje drugih institucija EU-a. Temeljem postojećih jamstvenih programa EIB-a i blizine tržišta, sredstva bi se mogla primijeniti u vrlo kratkom roku.

Komentirajte prvi

New Report

Close