Dvije nove tvornice za preradu malina

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2018. u 21:59
Planira se prerada oko 5000 tona maline druge klase/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Mađarska i srpska tvrtka u Arilju i Požegi podižu pogone za industrijsku obradu voća.

Zahvaljujući suradnji s Mađarskom, u Srbiji će biti otvorene dvije tvornice za preradu malina, prvo u Arilju i kasnije u Požegi, najavio je srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je rekao da je potpisan Memorandum o razumijevanju s Mađarskom, koja će osigurati financijska sredstva, tehnološku opremu i desetogodišnji ugovor o izvozu prerađenih malina iz tvornice koja će se graditi u Arilju.

Memorandum, koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne tvrtke za proizvodnju i preradu malina, potpisali su Melinda Totmarton iz mađarskog Horizon Fooda i Milan Stanić, vlasnik tvrtke Stanić iz Arilja, nakon četvrte zajedničke sjednice vlada Srbije i Mađarske, održane 9. veljače 2018. godine u Budimpešti.

Prema riječima ministra, obveza srpske tvrtke je da kroz kooperante osigura 5000 tona maline druge klase, namijenjene za industrijsku preradu. "Ako znamo da se u Srbiji godišnje proizvede više od 70.000 tona, ovim rješavamo problem potražnje za ovom vrstom maline, koja dosad nije mogla naći kupca. Osim Arilja i Požege, planirano je otvaranje sigurno još jedne tvornice za preradu malina u Srbiji", rekao je Nedimović.  

Komentirajte prvi

New Report

Close