Država bi mogla odustati od prodaje Komercijalne banke

Autor: Poslovni dnevnik , 28. studeni 2019. u 22:00
Srpska država vlasnik je 83,2 posto dionica Komercijalne banke

Neobvezujuće ponude kretale su se između 390 i 450 mil. eura, što banka s dobiti od 75 mil. eura može zaraditi za pet do šest godina.

Komercijalna banka ostvarila je u prvih deset mjeseci ove godine dobit od 7,74 mlrd. dinara ili 66 mil. eura, što je za 10% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema riječima Vladimira Medana, predsjednika Izvršnog odbora banke, očekuje se da će Komercijalna 2019. godinu završiti s dobiti od 74 ili 75 mil. eura. U posljednje dvije godine Komercijalna banka zabilježila je najbolje poslovne rezultate od osnutka, a dobro su poslovale i dvije podružnice. Ona u Banjoj Luci ostvarila je dobit od od 1,1 mil. eura, a ona u Podgorici nešto manje. Neto krediti stanovništvu porasli su u odnosu na isto razdoblje prošle godine 7%, dok rast neto kredita gospodarstvu iznosi 5%, uz međugodišnji rast od 8%.

Produžen rok za ponude 
Među strateškim planovima banke je, prema riječima Medana, i početak poslovanja u Sjevernoj Makedoniji i širenje u BiH. Cilj je da banka dodatno ojača poziciju značajnog regionalnog igrača. A država je u utorak otkupila 34,58% dionica Komercijalne banke od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne financijske korporacije (IFC). 

Time je završena konsolidacija vlasničke strukture i državi je omogućeno da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju dionice banke. Međutim, u srpskoj javnosti pojavilo se pitanje hoće li država odustati od prodaje Komercijalne banke ili će prihvatiti jednu od ponuda koje su se u neobvezujućem dijelu postupka prodaje kretale između 390 i 450 mil. eura. Tako bi prodala banku za iznos koji ona može zaraditi za pet-šest godina. Tržišna vrijednost banke procjenjuje se na 470 mil. eura. 

Dvojba o prodaji potaknuta je i odlukom Ministarstva financija da se rok za dostavljanje obvezujućih ponuda, koji istječe 2. prosinca, produži do 16. prosinca. Produženje roka, tvrdi se, zatražili su sudionici u natječajnom postupku. U igri su ostali slovenska NLB banka, s najvišom ponudom, Raiffeisen, AIK banka Miodraga Kostića i investicijski fond Ripplewood Advisors, američkog poduzetnika Tima Collinsa. 

Ulaze u Sjevernu Makedoniju
"Neizvjesnost oko prodaje najvidljivija je na Beogradskoj burzi. Dionica Komercijalne banke miruje već desetak dana. Uz minimalni promet njena cijena gotovo da se nije pomaknula od 3290 dinara, a u posljednjih godinu i pol skočila je sa 1800 na 3300 dinara. Mali dioničari praktično su zanijemili. Najveća neizvjesnost je zbog mogućnosti da država odustrane od prodaje, a ako bi se to dogodilo na burzi treba očekivati pad cijene dionice. Zbog toga se sada malo tko usuđuje kupiti dionice", rekao je sugovornik Večernjih novosti, jedan od sudionika na tržištu kapitala.

S druge strane, Vladimir Medan kaže da banka može nastaviti raditi dobro i s postojećim kapacitetima. "Pitanje prodaje banke nije za menadžment, već za dioničare. Banka može raditi s ovim strukturama, a u sljedećem razdoblju sigurno će rasti i postati jedan od lidera u okruženju", ocijenio je Medan. Država je sada vlasnik 83,2% dionica Komercijalne banke. Drugi najveći dioničar je Jugobanka u stečaju sa 1,9%, treći je Dunav osiguranje s udjelom od 1,7%, a četvrti brokerska kuća MV Investment s udjelom od 1,6%. 

Komentirajte prvi

New Report

Close