Donedavno je Zapad artikulirao što je genocid, hoće li ove tužbe to promijeniti?

Autor: Ines Sabalić , 25. siječanj 2024. u 11:11
FOTO: Israel Defense Forces/Handout via

Preplitanje lokalne i globalne politike skače u oči u slučaju ovih tužbi iz Južnoafričke Republike. Veliki, načelni razlozi su vidljivi  –  to je novi korak afirmacije ranije koloniziranog, potlačenog, drugorazrednog Globalnog Juga protiv ideološke prevlasti Globalnog Zapada. Protiv narativa Zapada.

Pored tužbe koju je podnijela Međunarodnom sudu pravde u Haagu u kojoj je prijavila Izrael za mogući genocid u Gazi i kojim traži momentalni prekid izraelskih ratnih operacija, Južnoafrička Republika također ispituje osnove za odvojenu tužbu protiv Sjedinjenih Država i Velike Britanije kao Izraelovih suučesnika.

Grupa od pedesetak južnoafričkih pravnika surađuje sa za to voljnim američkim i britanskim pravnicima koji im pomažu u tim tužbama, javila je Erdoganu bliska turska Anadolu press agencija.

Dakle, nakon prezentacije slučaja na Međunarodnom sudu pravde u Haagu, a to je sud koji rješava sporove između država, tema protesta protiv Izraela širi se gdje god postoji prilika i stvara se novi politički narativ.

Zanimljiva je pozadina.

Preplitanje lokalne i globalne politike skače u oči u slučaju ovih tužbi iz Južnoafričke Republike. Veliki, načelni razlozi su vidljivi  –  to je novi korak afirmacije ranije koloniziranog, potlačenog, drugorazrednog Globalnog Juga protiv ideološke prevlasti Globalnog Zapada. Protiv narativa Zapada.

Donedavno je Zapad artikulirao što je genocid.

Konvencija o prevenciji i kazni zločina genocida donesena je na generalnom zasjedanju UN-a 1948. i odnosila se holokaust, a definirana je kao “namjera da se djelomično ili u cjelini uništi državna, etnička, rasna ili vjerska skupina”.

Tako i sada, zemlje koje se najviše protive južnoafričkoj tužbi su Njemačka, Velika Britanija i Sjedinjene Države. Od zemalja EU-a, Slovenija podržava južnoafričku tužbu u dijelu da se ispita je li u Gazi počinjen genocid, a Belgija je prenijela svoje veliko razumijevanje za takvu tužbu.

Uz Pretoriju su gotovo sve afričke i arapske zemlje, te jaka članica NATO-a, Turska. Kina i Rusija su suzdržane, Rusija zbog moguće buduće tužbe za genocid u Ukrajini, a Kina je bila optuživana za genocid nad Ujgurima.

Obe zemlje imaju svog suca u Haagu na Međunarodnom sudu, i ne bi im bilo drago prihvatiti južnoafričku tužbu.
Ali, na drugoj strani su Arapska liga, Pakistan, Malezija, Namibija, a i Slovenija i Belgija su, makar pažljivo biranim riječima, otvorila pukotinu podrške u EU-u.

No Irska, veliki kritičar Izraela, na stajalištu je da je optužba za genocid “korak predaleko”. Španjolska se suzdržala, iako je snažni Podemos tražio od vlade da se svrsta uz Pretoriju.

Najveći prigovor ispitivanju tužbe za mogućnost da je Izrael počinio genocid u Gazi jest i zahtjev za momentalni prekid izraelskih ratnih djelovanja – ali se ne uopće ne problematizira Hamasov zločin nad izraelskim civilima i Hamasov program za likvidacijom države Izrael. Prihvati li Sud u Haagu (to je isti sud na kojem je Hrvatska tužila Srbiju, Srbija Hrvatsku, a BiH Srbiju) takav zahtjev, Hamas i bilo koja druga organizacija mogla bi napadati Izrael, a ta se zemlja ne bi mogla braniti.

Taj dio zainteresirani poznaju, ali postoji i lokalni aspekt, koji je, čini se, pokrenuo ovu globalnu pravno-političku oluju.

Najprije lokalni, a zatim i opći izbori, odredili su i tajming tužbe Pretorije protiv Izraela. U Južnoafričkoj Republici od sloma aparthejda 1994. pa neprekinuto do danas na vlasti je Afrički nacionalni kongres (ANC), koji je osnovao i vodio Nelson Mandela.

Ideološki na ljevici, član Socijalističke internacionale, ANC  želi osigurati pobjedu na lokalnim i općim izborima tijekom ove, 2024.godine. Međutim, veliki dio opozicije, i to ideološki različite, i lijeve i desne, ujedinio se, i možda bi mogao imati znatno veće izborne šanse nego u dosadašnjim izborima.

Na lokalnoj razini vladajući ANC formira različite koalicije, i nastoje zadovoljiti očekivanja glasača, između ostalog i relativno prisutne autohtone muslimanske manjine. Ipak, to ne bi izazvalo tužbu za izraelski genocid.
Kad su se tužitelji vratili iz Haaga, gdje su prezentirali slučaj, u Pretoriji su bili dočekani kao heroji, i zabilježili veliki plus vladajućoj stranci.

No, Globalni Jug jača u mnogim aspektima, koji se možda ne vide odavde dovoljno dobro.  U Africi, pa tako i u Južnoafričkoj Republici, primjećuje se povećani broj prelazaka na islam, jer se kršćanstvo počinje sagledavati  kao religija kolonizatora – a islam religija otpora. Te životne odluke podsjećaju na slične onima pokreta Crnih pantera u Sjedinjenim Državama 1960.-ih i 1970-ih, kad su Crne pantere napustile nenasilnu kršćansku politiku integracije Martina Luthera Kinga, i okrenule se socijalizmu, oružanom otporu protiv policijske rasističke brutalnosti, a neki od prominentnih lidera prešli su na islam.
Danas, to je jedna od kockica u mozaiku Globalnog Juga.

Uz to, ANC, koji se kao stranka koja je stalno na vlasti optužuje za korupciju i klijentizam, nastoji pojačati svoje ideološke pozicije time da se poziva na ostavštinu Nelsona Mandele koji je, još iz zatvora, podržavao Jasera Arafata i Palestinski oslobodilački pokret, kao borce za slobodu od imperijalizma i kolonijalizma. To što je Fatah – nasljednik PLO-a, sekularan i veliki protivnik Hamasa, ne igra ulogu.

Prema mišljenju naših sugovornika iz Bruxellesa, koji nisu politički eksperti, nego obični građani, no dobro iznutra poznaju Južnu Afriku, tužba Pretorije za izraelski genocid u Gazi dobrim dijelom motivirana je brigom oko dobivanja lokalnih i općih izbora.

Također se politički iskorištava i rast antisemitizma. Svi znamo da je Južnoafrička republika jaka u kriketu. Juniorski kapetan nacionalne reprezentacije u kriketu, smijenjen je i zabranjen mu je izlazak na teren. Momak ima 19 godina, Židov je,  izrazio je podršku Izraelu i IDF-u. I gotovo.

Komentirajte prvi

New Report

Close