Dok država štedi 50 milijardi eura, 2500 gradova jedva spaja kraj s krajem

Autor: Tomislav Pili , 29. veljača 2020. u 10:30
Foto: Getty Images

Mogućnost većeg zaduživanja omogućilo bi lokalnim zajednicama i povećanje investicija u infrastrukturu, a inicijativu je odmah pozdravila šefica ECB-a.

Njemačka se priprema za veliki zaokret u fiskalnoj politici s obzirom da tamošnje ministarstvo financija razmatra suspenziju zabrane uvedene prije više od 10 godina koja vladi onemogućuje prekomjerno zaduživanje.

Kako Financial Timesu otkrivaju upućeni izvori, ministar Olaf Scholz namjerava suspendirati “dužničku kočnicu” ugrađenu u Ustav koja vladi u Berlinu omogućuje zaduživanje samo do razine od 0,35 posto vrijednosti gospodarstva, prilagođeno za ekonomski ciklus.

Značajni viškovi
To je pravilo uvedeno 2009. godine kako bi se zauzdao javni dug usred globalne financijske krize i u vrijeme kada je javnost bila zabrinuta zbog pritiska nepovoljnih demografskih trendova na društveno blagostanje. Stroga njemačka proračunska disciplina, potaknuta i tim pravilom, rezultirala je značajnim viškovima u riznici.

Naime, njemački proračun već osam uzastopnih godina bilježi suficit, a savezni statistički ured Destatis objavio je početkom ovoga tjedna da je 2019. zabilježen višak od 49,8 milijardi eura. Za ilustraciju, do sada rekordni iznos ostvaren je 2018. godine od 62,4 milijarde eura.

Međutim, sve veća skupina ekonomista, poduzetnika i oporbenih političara glasno traži od kancelarke Angele Merkel labavija proračunska ograničenja kako bi se potaknule investicije. “Njemačka ima vjerojatno jedinstvenu kombinaciju potrebe za fiskalnim poticajima i kapaciteta za takvo što”, izjavio je prošle godine FT-u Jason Furman, nekadašnji predsjednik vijeća ekonomskih savjetnika američkog predsjednika Baracka Obame.

“Ne mogu zamisliti mjesto na svijetu gdje je danas argument za fiskalne poticije snažniji osim Njemačke”, istaknuo je Furman. Apeli za snažniju javnu potrošnju sada su glasniji kako se pogoršava ekonomska situacija u eurozoni. Podaci objavljeni ovoga mjeseca pokazali su da je BDP eurozone u četvrtom tromjesečju ojačao tek 0,1 posto, što je najsporija stopa rasta u zadnjih sedam godina.

Suspendiranje ustavne “dužničke kočnice” omogućila bi da se lokalnim zajednicama oslobodi financijski manevarski prostor kako bi mogle više uložiti u gradnju i obnovu infrastrukture. Naime, podaci pokazuju da više od 2500 njemačkih gradova i općina muku muči sa financijama i servisiranjem dugova.

Ministarstvo financija odbilo je komentirati medijske napise kazavši tek da će ministar Scholz predstaviti prijedlog za reguliranje lokalnih dugova u prvom polugodištu. Ministarstvo trenutno radi na konceptu i razmatra različite opcije, dodaje se u odgovoru.

Lomljenje otpora
Scholzovu inicijativu u srijedu je pohvalila i predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde. U izjavi za Bloomberg istaknula je da je “svaka fiskalna mjera usmjerena na podršku gospodarstvu svakako dobrodošla, posebice u sadašnjim okolnostima”.

Međutim, socijaldemokratskom ministru preostaje još slomiti otpor koalicijskih partnera iz Kršćansko-demokratske unije (CDU). Da to neće biti lak zadatak govori i izjava Eckhardta Rehberga, CDU-ova dužnosnika zaduženog za proračun koji je Scholza optužio za “gaženje Ustava”. “Ne možete jednostavno suspendirati dužničku kočnicu kad god vam se svidi”, izjavio je Rehberg.

Komentirajte prvi

New Report

Close