Dobit Samsunga srušila se 29%, prvi put u dvije godine

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2019. u 21:59
Loše rezultate kompanija pripisuje slabljenju potražnje i jačanju konkurencije/REUTERS

Korejski elektronički div procijenio da će operativni rezultat u četvrtom tromjesečju doseći 9,7 milijardi dolara.

Samsung Electronics očekuje pad dobiti u četvrtom tromjesečju 2018. za 29 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što je posljedica usporavanja potražnje za pametnim telefonima i memorijskim čipovima.

Prema poslovnim procjenama, objavljenim u utorak, operativna dobit u proteklom kvartalu iznosila je 10.8 bilijuna wona (9,7 milijardi dolara). To je znatno veći pad dobiti nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali i prvi pad dobiti Samsunga nakon dvije godine.

Ukupni prihodi tvrtke mogli bi, pak, iznositi 59 bilijuna wona, 11 posto manje nego godinu dana prije. Detaljne kvartalne poslovne rezultate Samsung će objaviti kasnije ovoga mjeseca.

Posljednjih godina prihodi i dobit te tvrtke snažno su rasli zahvaljujući snažnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje. Međutim, u utorak je Samsung poručio da će njegova dobit biti potisnuta i u prvom tromjesečju 2019. zbog slabljenja potražnje i jačanja konkurencije.

"Slaba prodaja čipova vodećim kineskim 'cloud' kompanijama izazvala je rast Samsungovih zaliha do razina koje dovode do pada cijena. Uz to, kineski proizvođači pametnih telefona bilježe drastični pad prodaje, što je također izazvalo slabljenje potražnje za čipovima", objašnjava Kim Young-woo, analitičar u tvrtki SK Securities.

Analitičari očekuju da će Samsung u cijeloj 2019. ostvariti manju dobit nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close