Trumpove dionice pale 21 posto u manje od tjedan dana

Autor: Tanja Ivančić , 03. travanj 2024. u 15:08
Unatoč tome što Donald Trump objavljuje postove uglavnom na svojoj mreži, odaziv sljedbenika nije dovoljan/Reuters

Trumpova platforma želi konkurirati X-i i Facebooku, ali nema dovoljno aktivnih korisnika.

Dionice tvrtke za društvene medije Donalda Trumpa pale su 21 posto u manje od tjedan dana nakon što se njima počelo javno trgovati pod oznakom DJT.

Razlog tomu je što je Trump Media & Technology Group – DJT izvijestio da je prošle godine imao gubitke veće od 58 milijuna dolara, dok je istovremeno ostvario tek 4,1 milijuna dolara prihoda, piše Financial Times.

Uz to, menadžment je objavio da “sumnja da će imati novca za podmirenje budućih obveza”, što svakako ne pridonosi povjerenju ulagača, prenosi FT.

Tvrtka je precijenjena
Inače, cijena dionice Trump Media naglo je bila porasla kada se njezinim dionicama počelo trgovati pod novom oznakom, a nakon što se tvrtka spojila s kompanijom Digital World Acquisition Corp.

Trumpov portfelj prepolovljen

Trump posjeduje 78,75 milijuna dionica koje su na vrhuncu vrijedile oko šest milijardi dolara, ali sada vrijede 3,8 milijardi dolara.

Dionice su u svom debiju 26. ožujka skočile na gotovo 58 dolara zahvaljujući entuzijazmu malih kupaca, uključujući pristaše Trumpa, kao vjerojatnog republikanskog kandidata na budućim predsjedničkim izborima. Novospojena tvrtka, koja sada posluje pod Trumpovim inicijalima DJT (Donald John Trump), uz skok cijene dionice stigla je do 11 milijardi dolara vrijednosti.

Objava financijskih rezultata preokrenula je taj trend pa su dionice pale za 13,3 dolara, ili 21 posto, zaustavivši se na 48,66 dolara. Analitičari su upozoravali da će cijena dionice krenuti put prema dolje jer glavni proizvod, Truth Social, gubi korisnike i troši novac.

“Truth Social je precijenjen i ta stvarnost gura dionice prema dolje. Budući da mreža nema jasan put do profitabilnosti i njeni su prihodi skromni, visoke najave su se pokazale neodrživima”, rekao je Ross Benes, analitičar Insider Intelligencea.

“Trump posjeduje 78,75 milijuna dionica, što bi bivšem predsjedniku moglo donijeti veliku dobit, ovisno o njihovoj vrijednosti. Na vrhuncu vrijednosti dionica prošlog tjedna, njegov bi udjel bio je veći od šest milijardi dolara, ali nakon rasprodaje procijenjen je na oko 3,8 milijardi dolara”, piše Financial Times.

“Trumpu šest mjeseci nije dopušteno prodavati ili posuđivati bilo koju od svojih dionica, a svaki njegov potez da pokuša promijeniti taj sporazum vjerojatno bi potaknuo još veću prodaju”, dodaje FT.

Čak i uz pad dionice, DJT još uvijek ima tržišnu vrijednost veću od šest milijardi dolara, u usporedbi s, primjerice, tržišnom kapitalizacijom platforme Reddit od osam milijardi dolara. “TMTG je uživao veliki rast na hypeu i entuzijazmu, ali je daleko od toga da postane pravi izazivač društvenih mreža”, rekao je Michael Ashley Schulman, analitičar u Running Point Capitalu, a prenosi FT.

Pravna bitka
Truth Social pokrenut je u veljači 2022., godinu dana nakon što je bivšem predsjedniku zabranjen pristup Twitteru (danas X) i Facebooku nakon nasilnih nereda na američkom Capitolu.

Dok su Trumpovi profili na obje platforme u međuvremenu ponovno aktivirani, on je nastavio koristiti Truth Social kao glavno mjesto za svoje objave na društvenim mrežama. Ipak, njegova prisutnost na platformi nije pomogla da stekne široku publiku. Procjene SimilarWeba pokazuju da tvrtka ima otprilike pet milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, daleko manje od konkurencije.

Truth Social je tvrdio da ima oko 8,9 milijuna prijavljenih korisnika, ali je odbio podijeliti uobičajene metrike učinka koje bi dioničarima mogle dati bolji uvid. Trump Media upleten je i u pravnu bitku sa suosnivačima Wesleyjem Mossom i Andrewom Litinskim, koji tvrde da Trump Media pokušava neprikladno razrijediti njihov udio, dok iz tvrtke poručuju da nisu uspjeli zaraditi svoje dionice i da ih želi lišiti vlasništva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close