Deutsche Bahnu fale tri milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 15. rujan 2019. u 21:59
Modernizacija zastaje/REUTERS

Revizori strahuju da će manjak novca blokirati nova ulaganja u željeznicu.

Njemačkom državnom željezničkom poduzeću Deutsche Bahnu (DB) moglo bi ove godine uzmanjkati blizu tri milijarde eura, što bi moglo blokirati ulaganja, objavio je njemački Savezni revizorski sud u izvješću donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu.

Novo zaduživanje neće biti moguće "bez prekoračenja plafona koji je kompaniji određen", prema navodima suda, najvišeg autoriteta u zemlji u pitanjima revizije.

Ako planirana prodaja europske transportne podružnice Arriva propadne, Deutsche Bahn neće moći snositi troškove svojih ulaganja, upozoravaju revizori.

Iz Deutsche Bahna su odgovorili da nisu dobili revizorsko izvješće. "Jasno je zacrtan plan o više milijardi eura ulaganja u vlakove, infrastrukturu i radnike", stoji u priopćenju DB-a. 

"Financijska stabilnost grupe DB odražava se, između ostalog, u nepromijenjenoj dobroj ocjeni na tržištu kapitala'", navodi se u priopćenju željezničara.

U međuvremenu se njemački ministar transporta Andreas Scheuer sprema objaviti plan o više milijardi eura ulaganja u sustav transporta. Prema objavljenim dokumentima ministar Scheuer želi ulagati u preusmjeravanje prometa s cestovnih prometnica na željeznicu, te u širenje sustava javnog prijevoza i prijelaz na električna vozila i alternativna goriva.

Komentirajte prvi

New Report

Close