Daimler će i dalje Mercedese izvoziti preko Luke Kopar

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2019. u 22:00
U Kopru planiraju izgraditi garažu za 6000 automobila

Lani je preko Kopra izvezeno 754.000 vozila, čime se slovenska luka uvrstila među najveće na Mediteranu s automobilskim terminalom.

Luka Kopar već treći put uspješno sudjeluje na međunarodnom natječaju njemačke korporacije Daimler, koja proizvodi automobile, kombije, motocikle, kamione i autobuse uglavnom marke Mercedes.

Bilo je kašnjenja i prijetnji
Treći put u Daimleru tražili su na natječaju luku koje bi im mogle ponuditi najpovoljnije uvjete za izvoz automobila iz Europe na Daleki istok.  "Posao nije važan samo zbog pridobivanja uglednog automobilskog brenda, već i zbog značajnog povećanja obujma vozila u luci, kao i zbog uvođenja prve izravne brodske veze između Kopra i Azije za prijevoz vozila, koja je sada u pogonu već četvrtu godinu", rekli su iz Luke Kopar, prenosi Dnevnik.

Daimler je produžio suradnju s Lukom Kopar, tako da su Slovenci sigurni da su Nijemci proteklih godina bili zadovoljni njihovim uslugama u prekrcaju i skladištenju automobila. Međutim, početkom 2017. godine, kada je zbog zagušenja željezničke veze došlo do zastoja u prekrcaju i prijevozu tereta, Daimler je zaprijetio prestankom poslovanja s Lukom Kopar.  U to vrijeme zbog kašnjenja četiri vlaka sa 738 Mercedesovih automobila bila su preusmjerena iz mađarske tvornice u Kecskemetu u njemački grad Bremerhaven.

Lani je preko Kopra izvezeno 754.000 vozila, čime se slovenska luka uvrstila među najveće s automobilskim terminalom u Europi i na Mediteranu.  U skladu s poslovnom strategijom tvrtke da najprofitabilniji teret, što su osim kontejnera automobili,  bude svrstan u najviši stupanj prioriteta, u narednim godinama Luka Kopar će povećati kapacitete za prijevoz i skladištenje automobila te će urediti nove vezova za brodove, u što će uložiti 40 milijuna eura. Trenutno se ponovno raspisuje natječaj za izbor izvođača radova za izgradnju garažnog objekta za 6000 vozila. 

Skraćuju prometne rute
Prije nekoliko dana potpisali su ugovor s Adriaingom, koji će izgraditi vez u trećem bazenu za 6,4 milijuna eura. Očekuje se da će posao završiti u prvom tromjesečju sljedeće godine. S tim vezom skratit će prometne rute, posebno do skladišta na desnoj obali Rižane, te osloboditi postojeće vezove u luci.  Uskoro se očekuje i izgradnja četiri kolosijeka u zaleđu trećeg bazena – potpisan je ugovor s izvođačem Kolektorom CPG vrijedan 3,2 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close