Covid-19 zastupljeniji je kod djece nego što se mislilo

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2021. u 14:03
Foto: pixabay

Podaci studije koju je proveo američki CDC ukazuju na to da osobe mlađe od 18 godina imaju sličnu kumulativnu stopu zaraze kao i osobe između 18 i 49 godina.

Nova studija koju je proveo Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sugerira da bi covid-19 mogao biti zastupljeniji među djecom nego što se isprva mislilo. Istraživači su proveli serološku studiju kako bi utvrdili kakva je prevalencija virusa među mladim osobama, prenosi N1.

Rezultati studije koju je proveo CDC pokazali su i da je stopa zaraze među hispanskom i Afroameričkom djecom 2,4, odnosno 4,3 puta veće od stope zaraze među bijelcima.

Istraživači su analizirali 1.600 uzoraka krvi uzetih od djece mlađe od 18 godine u rasponu od nekoliko mjeseci između svibnja i rujna. Od testiranih uzoraka, 175 (10,9%) ih je imalo antitijela na koronavirus tijekom gotovo pet mjeseci.

Istraživači kažu da analiza podataka sugerira da je oko 2,6% djece u svibnju imalo antitijela te da ovi podaci sugeriraju da je 16,3% djece i adolescenata u Mississippiju bilo zaraženo koronavirusom do sredine rujna 2020. godine.

Prjavljeni broj slučajeva znatno manji

Na temelju studije, istraživači su očekivali da će u Mississippiju biti prijavljeno više od 113.800 djece zaražene koronavirusom u razdoblju od ožujka do sredine rujna prošle godine. No, stvarni broje prijavljenih slučajeva među djecom do kraja kolovoza iznosio je 8.993.

“Iako mlađa djeca uglavnom imaju blagi oblik covida-19, izgleda da je puno više djece zaraženo koronavirusom nego što to pokazuju prijavljene brojke”, kazala je vodeća autorica studije dr. Charlotte Hobbs, specijalistica za pedijatriju i zarazne bolesti u Medicinskom centru Sveučilišta Mississippi.

Podaci studije koju je proveo američki CDC ukazuju na to da osobe mlađe od 18 godina imaju sličnu kumulativnu stopu zaraze kao i osobe između 18 i 49 godina.

“Ova studija jasno pokazuje da djeca mogu biti zaražena ovim virusom i naglašava važnost poštivanja smjernica kako bi se zaštitili od zaraze”, izjavila je dr. Hobbs.

Komentirajte prvi

New Report

Close