Članice EU rezervirane prema zajedničkom telekom tržištu

Autor: Saša Paparella (VLM) , 10. prosinac 2013. u 19:50
Prijedlog uključuje mobilnu telefoniju bez roaminga/Ivo Čagalj/PIXSELL

Telekomunikacijsko tržište EU, bude li ujedinjeno, moglo bi značiti opstanak samo velikih operatera i manje porezne prihode zemalja članica.

Znatan dio zemalja članica EU-a – a među njima i Hrvatska- poprilično je rezervirana prema prijedlogu Europske komisije za uspostavljanje jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta, rekao je prilikom svog prošlotjednog posjeta Bruxellesu hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

"Jedinstveno telekomunikacijsko tržište moglo bi značiti opstanak samo najvećih operatera i smanjene porezne prihode nacionalnih država", pojasnio je tom prilikom hrvatski ministar. Po njegovu mišljenju, i sadašnje zakonodavstvo daje dovoljno širok okvir, a osobito u pogledu radio-frekvencijskog spektra. "Nacionalne države prodajom toga spektra imaju velike prihode za svoje proračune", naglasio je tom prilikom Hajdaš Dončić, komentirajući glavnu temu sastanka Vijeća za promet, telekomunikaciju i energiju.Od prodaje dijela spektra u hrvatski je proračun nedavno jednokratno uplaćeno oko 300 milijuna kuna, čemu treba pridodati i godišnje naknade koje plaćaju operateri, podsjetio je hrvatski ministar.Kritizirao je što se, po njegovu mišljenju, nekim prijedlozima EK "pokušava uvesti, neću reći monopol ili duopol, ali u svakom slučaju manji broj operatera, što bi u konačnici rezutiralo time da će nacionalne države imati manje prihoda od poreza na dobit".

 

300milijuna

kuna nedavno je uplaćeno u hrvatski proračun od prodaje dijela spektra

Po njegovu mišljenju, većina članica  EU nije sklona toj ideji. "Vjerujem da će ta priča završiti onako kako to želi većina, a to je da nacionalna zakonodavstva i nacionalni regulatori imaju najvažniju, krucijalnu ulogu u razvoju telekomunikacijskog sektora. Pri tome podržavamo punu zaštitu potrošača", rekao je hrvatski ministar. EK je u rujnu ove godine objavila prijedlog o uspostavi jedinstvenog telekomunicijskog tržišta. Taj prijedlog iz rujna Komisija je predstavila kao svoj najambiciozniji plan u proteklih 26 godina reforme telekomunikacijskog tržišta. "Uzastopni valovi reformi koje poduzima EU pridonijeli su promjenama u načinu pružanja telekomunikacijskih usluga, no taj sektor i dalje uvelike funkcionira na temelju 28 nacionalnih tržišta. Još ne postoji telekomunikacijsko poduzeće koje djeluje u cijelom EU-u, pa se i operateri i korisnici susreću s različitim cijenama i pravilima", rečeno je tada. Prijedlog uključuje planove za mobilnu telefoniju bez roaminga u cijeloj Uniji, pojednostavljena pravila za operatere radi većeg ulaganja i širenja preko granica, zaštitu neutralnosti interneta prvi put u cijeloj Europi i ukidanje naknada za međunarodne pozive unutar Europe.

Zakonodavni paket "Povezani kontinent" u rujnu je predstavio predsjednik EK José Manuel Barroso u svojem govoru o stanju Unije 2013. Kada bude donesen, njime će se smanjiti naknade potrošača, birokracija povezana s operaterima, a korisnicima i pružateljima usluga donijet će nova prava, kako bi Europa opet postala predvodnik u digitalnom svijetu, rečeno je tom prilikom.Barroso je tada rekao: "Daljnji napredak prema europskom jedinstvenom tržištu telekomunikacija ključan je za strateške interese i gospodarski razvoj Europe te za sam sektor telekomunikacija i za građane nezadovoljne zbog nedostatka potpunog i poštenog pristupa internetu i mobilnim uslugama." Od Neelie Kroes, povjerenica za digitalnu agendu nadležna za taj paket, moglo se čuti rekla da je "taj paket dobra vijest za budućnost mobilnih i internetskih usluga u Europi. EK se izjašnjava protiv naknada za roaming, a podržava neutralnost mreže, ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Uređivanjem sektora telekomunikacija ne uređujemo samo njega, već podupiremo i održiv razvoj svih sektora." Sektor telekomunikacija čini svega devet posto europskog digitalnoga gospodarstva jer svi sektori sve više ovise o povezanosti kako bi mogli ostvariti globalnu konkurentnost i pružati usluge.

Komentirajte prvi

New Report

Close