Cipar danas odlučuje o planu ‘B’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 10:55
Nikos Anastasiades (Epa)

Ciparski predsjednik prijepodne je počeo sastanak s čelnicima parlamentarnih stranaka s ciljem postizanja sporazuma.

Ciparski čelnici u četvrtak bi trebali donijeti odluku o planu B za sprečavanje bankrota države, nakon što je parlament u utorak odbio paket europske pomoći koji je predviđao uvođenje poreza na bankovnu štednju, objavio je izvor iz vlade.

Plan bi tijekom popodneva trebao biti podastrijet paralamentu, obznanio je isti izvor. Ciparska vlada mora postići rješenje kako bi se mogle otvoriti banke na otoku, zatvorene još 16. ožujka iz straha od masovnog povlačenja novca štediša i nalazi se u utrci s vremenom. U srijedu je odluka da se banke sigurno neće otvoriti ovaj tjedan, a u ponedjeljak je državni praznik pa neće raditi ni tada. Ciparski predsjednik Nikos Anastasiades u četvrtak prijepodne je počeo sastanak s čelnicima parlamentarnih stranaka s ciljem postizanja sporazuma.

Cipru za izbjegavanje bankrota treba 17 milijardi dolara. EU je uz pomoć MMF-a pristao pomoći s 10 milijardi eura, ali se za preostalih sedam Cipar se mora pobrinuti sam. Prvotni je plan EU-a bio da Ciprani 5,8 milijardi eura prikupe porezom na štednju, ali je zbog bijesa javnosti parlament odbio prijedlog. Europska unija je nakon odluke parlamenta objavila da očekuje ciparski protuprijedlog o tome kako će prikupiti svoj dio novca.

Po državnoj ciparskoj televiziji, i u planu "B" ostat će prijedlog da se oporezuje štednja, ali samo na iznose veće od 100.000 eura. Plan bi trebao uključivati i nacionalizaciju mirovinskih fondova javnih tvrtki te okrupnjavanje bankarskog sektora, odnosno spajanje nekoliko banaka kako bi se smanjio iznos potreban za rekapitalizaciju. Ustanovio bi se i strukturni investicijski fond koji bi izdavao obveznice u očekivanju velikog prihoda od nedavno otkrivenih velikih rezervi plina u blizini ciparske obale.

Komentirajte prvi

New Report

Close