Burza ipak bez Volkswagenovih kamiona

Autor: Tomislav Pili , 14. ožujak 2019. u 22:00
Traton je u IPO-u trebao biti vrednovan do 30 milijardi eura/REUTERS

Nakon Volva, ovo je već drugo uvrštenje iz sektora automobilske industrije koje propada zbog trgovinskih tenzija i pada prodaje.

Njemačko tržište kapitala ove godine ipak neće dočekati uvrštenje Volkswagenove tvrtke Traton što je trebala biti najveća ovogodišnja početna ponuda dionica (IPO).

Naime, Volkswagen je namjeravao izlistati četvrtinu udjela u tvrtki koja okuplja njegove kamionske brendove, MAN, Scania i Volkswagenova gospodarska vozila. Na burzi je kompanija namjeravala prikupiti pet do šest milijardi eura.  

Bolji uvjeti
No, zbog pogoršanja uvjeta na tržištu kapitala IPO Tratona se odgađa, izvijestio je Volkswagenov financijski direktor Frank Witter. Kada uvjeti na tržištu budu bolji, Uprava kompanije i dalje smatra kako ima smisla uvrstiti Traton na burzu, dodao je Witter. Kako piše Reuters, zbog trenutne kolebljivoti na burzama uslijed investitorske zabrinutosti izlaskom Velike Britanije iz Europske unije te trgovinskim ratom, teško je definirati cijenu dionice u IPO-u.

Inače, automobilska industrija posljednjih mjeseci teško se odlučuje na burzovne premijere. Podsjetimo, u rujnu je švedski proizvođač automobila Volvo objavio odgodu uvrštenja dionica zbog trgovinskih tenzija i pada globalne prodaje. U Kini, najvećem svjetskom tržištu motornih vozila, prodaja već mjesecima slabi dok stroži standardi emisije ispušnih plinova u Europi povećavaju troškove razvoja novih vozila. Promijenjenih okolnosti na tržištu svjesna je i Volkswagenova Uprava.

Kako tvrde upućeni izvori, čelnici kompanije namjeravali su izmijeniti plan IPO-a, pa umjesto 25 posto Tratona investitorima ponuditi 15 posto udjela. Analitičari tvrtke Evercore ISI napisali su kako ovu odluku treba pozdraviti. "Uprava Volkswagena ozbiljno je shvatila zadatak maksimaliziranja vrijednosti dioničara, zbog čega smatramo da je racionalno odgoditi IPO pri sadašnjim vrednovanjima", stoji u bilješci te tvrtke.    

Glupo odgađanje
Međutim, bankari koji su bili uključeni u pripreme za IPO tvrde kako je glupo sada odgoditi izlazak na burzu jer će stanje na tržištu teretnih vozila za godinu dana biti još gore. U prezentaciji objavljenoj krajem veljače stajalo je kako Traton bankama i ostalim vjerovnicima duguje šest milijardi eura.

Uvrštenje na burzu dalo bi kompaniji resurse za produbljivanje odnosa s američkim proizvođačem kamiona Navistar u kojem Traton drži 16,85 posto udjela. U IPO-u je Traton trebao biti vrednovan između 25 i 30 milijardi dolara, a Volkswagen je namjeravao prodati svoj udjel za približno šest milijardi eura. To bi mu pružilo dodatna sredstva za ulaganja u nova područja, poput električnih automobila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close