Bugari dobili poticaje pa zatvorili tekstilnu tvornicu

Autor: Poslovni dnevnik , 15. listopad 2017. u 22:00
Bugarska tvrtka dobila je od države 750.000 eura za otvaranje 250 novih radnih mjesta Boris Sčitar/PIXSELL

Kompanija Kalinel odustala je od ulaganja dva milijuna eura u Bosilegrad, odnijela je strojeve i 103 radnika poslala na ulicu.

Nakon jednogodišnjeg zakupa, bugarska tekstilna kompanija Kalinel zatvorila je bivšu tvornicu konfekcije Kobos u Bosilegradu, u Srbiji, odnijela strojeve, te 103 radnika poslala na ulicu – i odustala od investicije od dva milijuna eura. Bugari su, međutim, dobili poticaje države od 750.000 eura za otvaranje 250 novih radnih mjesta, a ugovor o tome potpisan je u Vranju 24. listopada 2016.

Članovi Srpske napredne stranke (SNS), koji tvrde da su u taj grad doveli bugarskog investitora, za zatvaranje tvornice optužuju lokalne moćnike zbog pritisaka, miješanja u poslovanje i navodnog reketiranja Kaliela. S druge strane, navodi Blic, prozvani predsjednik općine Bosilegrad Vladimir Zaharijev ističe da ga zbog osobnih interesa neosnovano optužuje predsjednica SNS-a Nevenka Kostadinov, koja je tekstilcima skupo naplaćivala obroke i drva za ogrjev.

Dobri poznavatelji prilika, navodi list, smatraju da je odlazak Kalinela iz Bosilegrada posljedica sukoba i sporova između lokalnih vlasti i vranjskog Yumca zbog vlasništva nad propalim Kobosom. “Vladimir Zaharijev i njegovi istomišljenici protivili su se dolasku Kalinela, kojeg svojataju općinske vlasti i Yumco. Nije važno čiji je Kobos, značajnije je da radnici redovno primaju plaće. Vlasnici Kalinela strpljivo su čekali rješenje imovinsko-pravnih odnosa između općine i Yumca. Nisu više mogli odolijevati pritiscima, miješanju vlasti u poslovanje, stranačkom zapošljavanju i reketiranju”, rekla je za Blic Nevenka Kostadinov, predsjednica lokalnog odbora SNS-a.

“Donijeto je izvršno rješenje da je općina vlasnik Kobosa. S ministrom gospodarstva Goranom Kneževićem dogovoreno je da se vlasnike Kalinela pozove na razgovor o ponovnom pokretanju prozivodnje, ali imamo i ponude drugih potencijalnih investitora”, tvrdi Zaharijev. 

Komentirajte prvi

New Report

Close