Bruxelles i London u bitki zbog ribolova u britanskom moru

Autor: Tomislav Pili , 28. siječanj 2020. u 22:00
Sudjelovanje u zajedničkoj ribolovnoj politici bilo je problematično za britanske ribare/REUTERS

Ako europski ribari neće moći loviti u britanskim vodama, Europska unija spremna je ograničiti pristup Citya financijskom tržištu.

Pitanje pristupa europskih ribara britanskim teritorijalnim vodama nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije ključno je u pregovorima o budućim ekonomskim odnosima.

Štoviše, Bruxelles je čak spreman ograničiti pristup britanske financijske industrije europskom tržištu ako francuski, belgijski i nizozemski ribari neće moći loviti u Engleskom kanalu.

Dogovor tek slijedi
Velika Britanija u petak će postati prva zemlja koja napušta Europsku uniju, nakon tri i pol godine mukotrpnog brakorazvodnog procesa. No, između Britanije i ostalih 27 zemalja sve drugo tek treba dogovoriti. Usuglašeni razlaz tek je početak pregovora o uređenju budućih odnosa. Datum odlaska, 31. siječnja, zapravo je uglavnom simboličan jer će se malo toga u stvarnosti promijeniti.

 

0,04 posto

udjela u britanskom BDP-u ima ribarstvo

Sporazum o razvodu predviđa prijelazno razdoblje, do 31. prosinca, do kada dvije strane moraju usuglasiti buduće odnose, posebice trgovinske. Do tada će Britanija primjenjivati europska pravila, ali neće imati pravo glasa. Kako piše Financial Times, britanski premijer Boris Johson prošloga je tjedna euforično najavio kako će Ujedinjeno Kraljevstvo "vratiti punu kontrolu" i imat će potpuni nadzor nad britanskim "spektakularnim morskim blagom".

Za ribare iz EU to je scenarij iz noćne more. Iako od ribarstva u cijeloj EU živi manje od 180.000 ljudi, za obalne zajednice to je ključna ekonomska djelatnost što cijeloj priči daje političku dimenziju. Stoga će pitanje slobodnog pristupa europskih ribara britanskim teritorijalnim vodama u pregovorima koji počinju ubrzo nakon Brexita biti ključno za države s izlaskom na Atlantik. Štoviše, europski se diplomati pribojavaju da bi pitanje ribarstva moglo biti najveća prepreka u pregovorima.

Stoga ne čudi što je Europska komisija eksplicitno vezala pitanje pristupa londonskog Cityja europskom financijskom tržištu za pristup ribarskih brodova britanskim vodama. Irski premijer Leo Varadkar izjavio je u ponedjeljak BBC-u kako se "ustupci u područjima poput ribarstva mogu dobiti zauzvrat ustupaka u području financijskih usluga". S obzirom koliko je financijska industrija važna za britansko gospodarstvo, Bruxelles je svjestan da u rukama drži prilično jaku kartu.

Naime, ribarstvo je 2018. sudjelovalo u britanskom BDP-u sa tek 0,04 posto dok istovremeno financijska industrija drži 7,1 posto udjela. Iako ogorčena bitka oko ribarstva nije u interesu objema stranama, čini se da će je ipak biti teško izbjeći. Naime, Velika Britanija i Europska unija o tom pitanju imaju dijametralno suprotna početna stajališta, malo manevarskog prostora za kompromise i što je najvažnije – vrlo malo vremena.   

Obrana interesa
S obzirom da prijelazno razdoblje završava posljednjeg dana ove godine, London i Bruxelles imaju svega 11 mjeseci da ispregovaraju trgovinski sporazum. U suprotnom, međusobna trgovina od 1. siječnja 2021. odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će ribarstvo biti tretirano kao "esencijalni ekonomski interes za Francusku koji mora biti obranjen".

 

7,1 posto

udjela u gospodarstvu UK-a drži financijska industrija

No, ovdje nije riječ samo o Francuskoj, već o sedam do osam država koje su vrlo zainteresirane za to pitanje, kaže za FT jedan diplomat koji je želio ostati anoniman. Inače, britansko sudjelovanje u europskoj zajedničkoj ribolovnoj politici oduvijek je bilo problematično za tamošnje ribare. Oni smatraju da je njihovo ekonomsko blagostanje žrtvovano zbog ulaska u tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu 1973. godine. Prema britanskim podacima, europski ribarski brodovi godišnje u britanskim vodama ulove 700.000 tona ribe. Škotski ribari koji ulove 64 posto britanskog ulova protiv su zabrana i predlažu da se europskim ribarima samo smanji kvota ulova. 

Barnierova poruka Londonu

Nikada neće biti kompromisa u vezi jedinstvenog tržišta
Europska unija neće nikada pristati na kompromise vezano za integritet jedinstvenog tržišta, upozorio je London glavni europski pregovarač Michel Barnier dodavši da je Velika Britanija podcijenila posljedice izlaska iz EU. "Napuštanje jedinstvenog tržišta, napuštanje carinske unije imat će posljedice", izjavio je Barnier prilikom izlaganja na sveučilištu u Belfastu. Reuters podsjeća da je dio britanskih političara sugerirao da bi Bruxelles mogao biti fleksibilan u vezi pravila jedinstvenog tržišta kako bi zadržao trgovinske tokove.

Pad trgovine

Njemački izvoz manji 4%
Njemački izvoz u Veliku Britaniju pao je četiri posto u prvih 11 mjeseci prošle godine uslijed zabrinutosti zbog budućih ekonomskih odnosa, objavila je Udruga njemačkih komora trgovine i industrije (DIHK). Do studenog vrijednost izvoza iz Njemačke smanjila se za 3 milijarde eura na 73,6 milijardi eura, objavila je ta organizacija, a prenosi Associated Press. Eric Schweitzer, predsjednik DIHK-a, pozvao je Bruxelles i London na "intenzivne pregovore" kako bi se izbjegle negativne reperkusije. Britanija je pala s petog na sedmo mjesto njemačkih trgovinskih partnera.  

Komentirajte prvi

New Report

Close