Britanski izvoznici ne vjeruju da će im slaba funta pomoći

Autor: Tomislav Pili , 09. svibanj 2017. u 21:59
Vrijednost raste, ali ne i volumen izvoza/REUTERS

Statistika opovrgava zagovornike Brexita.

Britanski izvoznici ne vjeruju da će im slaba funta dugoročno donijeti koristi. Nakon prošlogodišnje odluke o izlasku iz Europske unije tečaj britanske funte potonuo je na najnižu razinu u posljednjih tri desetljeća.

Službeni podaci pokazuju kako se vrijednost izvoza izražen u funtama od prošle godine povećao 15 posto. No, volumen izvoza jedva se promijenio, navodi Reuters. S druge strane, Banka Engleske predviđa da će rast izvoza ove godine nadmašiti domaću potražnju jer rastuća inflacija – što je također rezultat slabljenja funte – nagriza kupovnu moć. Međutim, izvoznici upozoravaju kako im je zbog slabije valute skuplji i uvoz sirovina, pa tečajne oscilacije doživljavaju kao kratkoročni poticaj.

Dio ekonomista smatra kako treba pričekati određeno vrijeme da se efekti slabije valute pretoče u rast izvoza. No, povijesna iskustva iz pada tečaja 2008. te posebno 1992. kada je Britanija odustala od vezanja tečaja za njemačku marku pokazuju kako tamošnji izvoz gotovo ne reagira na gubitak vrijednosti funte. Ekonomist Peter Dixon iz Commerzbank pojašnjava kako glavninu britanskog izvoza čine dobra i usluge gdje cijena nije odlučujuća, već inovativnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close