Britanske službe špijunirale novinare

Autor: Ante Pavić , 20. siječanj 2015. u 14:17
Thinkstock

Britanska obavještajna agencija GCHQ prikupljala je elektronsku poštu novinara većine najvećih američkih i britanskih medija, pokazuju dokumenti ameriičkog zviždača Edwarda Snowdena.

Britanska obavještajna agencija GCHQ prikupljala je elektronsku poštu novinara većine najvećih američkih i britanskih medija, pokazuju dokumenti američkog zviždača Edwarda Snowdena, objavio je britanski The Guardian. Mailovi BBC-a, Reutersa, Guardiana, New York Timesa, Le Monda, The Suna, NBC-a i Washington Posta prikupljani su i dijeljeni preko unutarnje mreže agencije kao dio vježbe. Britanska vlada već se neko vrijeme suočava s pritiskom javnosti da zaštiti povjerljive komunikacije novinara. Komunikacija novinara samo je dio od 70.000 mailova koji su u studenom 2008. godine prikupljeni u manje od 10 minuta nakon što se GCHQ priključio na svjetlovodne kabele.

Za sada se ne može dokazati jesu li novinari ciljano prisluškivani, ali strategije tajnih službi govore da bi mogli biti. Snowdenovi dokumenti o drugim britanskim obavještajnim agencijama pokazuju i da su  u istraživački novinari pri procjeni sigurnosnih informacija, stavljeni u grupu zajedno s teroristima i hakerima.  Viši urednici i pravnici u Velikoj Britaniji pozvali su na hitno donošenje Zakona o slobodi izražavanja zbog rastuće zabrinutosti preširoke policijske upotrebe ovlasti za nadzor na temelju Zakona o regulaciji istražnih ovlasti 2000 (Ripa).  Ripa omogućavanje prisluškivanje bez sudskog naloga. Više od 100 urednika, uključujući sve britanske nacionalne novine, potpisalo je pismo koje je poslano premijeru Davidu Cameronu u kojemu se prosvjeduje zbog špijuniranja novinara.

Cameron je pak, nakon napada na pariški Charlie Hebdo obnovio zahtjeve za snažniji program nadzora u Velikoj Britaniji. Ripa je bila korištena za legalni upad u novinarske komunikacijske kanale, a najsvježiji primjer je nadzor telefonskih razgovora Toma Newton-Dunna, urednika politike u tabloidu The Sun u sklopu istrage u aferi Plebgate. GHCQ i ostale britanske tajne službe novinare smatraju prijetnjom sigurnosti, a Ripa im dopušta da ih tako i tretiraju. Zato u GHCQ-u tvrde da su svi njihovi postupci u skladu sa zakonima i europskim konvencijama o ljudskim pravima. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close