Briga za Amazonu i nesloga u EU blokira trgovinu od 77 mlrd. eura

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2021. u 22:00
Požari u brazilskom dijelu Amazone posebno su zabrinuli Francusku i Irsku/REUTERS

Dok je Portugalu stupanje sporazuma na snagu prioritet, Austriju, Francusku i Irsku muče ekološka pitanja.

Trgovinski sporazum s Mercosurom u čije je pregovaranje Europska unija utrošila 20 godina i dalje je “mrtvo slovo na papiru” zbog zabrinutosti standardima zaštite okoliša i radničkih prava u Južnoj Americi. U protivljenju sporazumu posebno prednjači Austrija.

Kako piše Reuters, dok se EU s jedne strane raduje obnovi odnosa sa SAD-om nakon dolaska Joe Bidena u Bijelu kuću, na drugi transatlantski odnos gleda sumnjičavo. Bruxelles je 2019. postigao dogovor s Mercosurom – trgovinskim blokom koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj – i to nakon punih dva desetljeća pregovaranja.

To je trenutno najveći sporazum o slobodnoj trgovini koji Europa ima, a uklanja 4 milijarde eura vrijedne barijere na uvoz europske robe.

Europska skepsa

Međutim, dvije godine kasnije sporazum s Mercosurom i dalje nije na snazi, a pitanje je kada će i hoće li biti. Naime, kamen smutnje je europska zabrinutost zbog krčenja amazonske prašume te skepse oko namjera administracije brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da se pozabavi mjerama za suzbijanje klimatskih promjena.

Te su sumnje uobličene u dokumentu o novoj trgovinskoj strategiji EU-a koja zahtijeva da se potencijalni trgovinski partneri najvećeg trgovinskog bloka u svijetu trebaju držati standarda zaštite okoliša i radničkih prava.

Imajući to u vidu, sagu o Mercosuru pažljivo promatraju ostali potencijalni partneri u slobodnoj trgovini s Europom. Osim toga, detaljnu analizu u tom kontekstu vjerojatno će proći i investicijski sporazum koji je EU u prosincu prošle godine sklopio s Kinom.

“Trgovina je dovoljno zahtjevna sama po sebi. Ovi dodatni problemi jednostavno otežavaju Europskoj uniji sklapanje dogovora s bilo kim”, ocjenjuje za Reuters David Henig, direktor think-tanka ECIPE koji se zalaže za slobodnu trgovinu. Odvojeno od pregovora s Australijom i Novim Zelandom, za Europu na horizontu nema jednostavnih sporazuma, kaže Henig, dodavši kako potencijalno teški pregovori Europsku komisiju čekaju s državama ASEAN-a.

S druge strane, iako EU traži veću trgovinsku suradnju sa SAD-om nakon što je Joe Biden zamijenio Donalda Trumpa, pregovori o Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) – pokrenuti 2013. a suspendirani 2016. – neće biti obnovljeni.

Kredibilitet na kocki

Europska unija najveći je trgovinski partner Mercosura, a EUropa je 2019. izvezla u taj blok robe za 41 milijardu eura. Uvoz je vrijedio 35,9 milijardi eura. Zbog bliskih veza s Južnom Amerikom, Portugal – trenutno predsjedavajući EU-om – kao jedan od prioriteta naveo je stupanje trgovinskog sporazuma na snagu, prisnaživši kako je europski kredibilitet na kocki.

Međutim, Francuska i Irska, veliki proizvođači mesa zabrinuti mogućim skokom uvoza južnoameričke govedine, zaprijetile su blokadom sporazuma nakon serije požara u brazilskom dijelu Amazone. Sporazum je posebno “trn u oku” Austriji.

Vicekancelar Werner Kogler, član Zelenih, uputio je ovoga mjeseca pismo portugalskom premijeru u kojem tvrdi da će Austrija učini sve što može u protivljenju sporazumu.

Naime, Brazil je peti po emisijama stakleničkih plinova u svijetu, a Bolsonarovo slabljenje ekoloških standarda dovodi u pitanje dugoročne ciljeve smanjenja zagađenja koje je predstavila ta država. Brazilska vlada pak smatra kako je briga za okoliš samo maska za europski protekcionizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close