Brazilci uništavaju Galeniku, gubitak veći od 10 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Getty Images

Kompanija EMS u srpskoj tvornici lijekova smanjila proizvodnju i otpustila previše radnika.

U prvoj godini poslovanja s novim vlasnikom srpska farmaceutska kompanija Galenika ostvarila je gubitak od 10,3 milijuna eura, što je najlošiji poslovni rezultat kompanije u poslednjih pet godina, piše Insajder. List podsjeća da je Galenika prodana u studenome 2017. godine za 16 milijuna eura. Iako je javnosti predstavljeno da je kupac EMS, poznata farmaceutska kompanija iz Brazila, ona je formalno vlasnik samo 27 posto Galenike.

Prema istraživanju Insajdera, iza službenog kupca, kompanije Elius, stoji mreža od 13 povezanih tvrtki iz Brazila, Italije i Luksembruga.

Oprošteni milijunski dugovi

Unatoč najavama predstavnika srpske vlasti da Galeniku nakon privatizacije očekuje oporavak i razvoj, zapošljavanje 2000 radnika, podaci o poslovanju pokazuju gubitak i smanjenu proizvodnju, piše Insajder.

Prihodi od prodaje pali su lani oko 8,4 mil. eura u odnosu na 2017. Kao glavni razlog za smanjenje prihoda kompanija navodi da su veletrgovci raspolagali velikim zalihama zbog čega je Galenika bila prisiljena prodavati robu s velikim popustom. Država je Galenici neposredno prije privatizacije i nakon prodaje oprostila dugove. Osim konverzije državnog duga od 118 mil. eura prije prodaje, novom vlasniku je 2017. otpisano 71,5 mil. eura dugovanja prema državnim vjerovnicima. S otpisom dugova nastavilo i lani, pa je država sada privatnoj kompaniji otpisala dodatnih 11,8 mil. eura. Riječ je o dugu prema Upravi za javni dug, Poreznoj upravi i lokalnim vlastima, objašnjava Insajder.

 

8,4 milijuna

eura lani su bili manji prihodi kompanije nego 2017. godine

Prekršena obećanja

Došlo je i do značajnog smanjenja procijenjene vrijednosti imovine tvornice lijekova. U financijskom izvješću za 2018. navodi se da je revizorska kuća Ernst & Young smanjila vrijednosti zemljišta, nekretnina i opreme Galenike s dotadašnjih 108 mil. eura na 67 mil. eura. Deloitte je prije privatizacije vrijednost imovine Galenike procijenio na 102 mil. eura.

 

Četiri tvornice vrijede samo 31 mil. eura?

Galenika ima više od 50 objekata i koristi preko 40 hektara gradskog građevinskog zemljišta u Zemunu. Iako je Deloitte procijenio da zemljište vrijedi 14 mil. eura, prema podacima Porezne uprave tržišna vrijednost tog zemljišta je veća od 30 milijuna eura, navodi Danas. Deloitte je procijenio da svi objekti Galenike vrijede 31 milijun eura iako Galenika ima četiri tvornice od kojih je najnovija otvorena 2010. godine, a plaćena je više od 50 milijuna eura.

Suprotno obećanjima predstavnika vlasti da će privatizacijom zemunske kompanije biti povećan broj zaposlenih, podaci iz financijskog izvješća pokazuju da je novi vlasnik 2018. smanjio broj zaposlenih sa 1367 na 877 radnika. To je manji broj od onog utvrđenog kupoprodajnim ugovorom, prema kojem je kupac morao zadržati najmanje 900 radnika do studenoga 2019. Prema ugovoru, novi vlasnik Galenike ima obvezu zadržati proizvodnju lijekova do studenoga 2019. godine, nakon čega nema nikakvih obaveza prema radnicima i državi.

Iz Galenike tvrde da to nije kršenje kupoprodajnog Ugovora koji, kako navode, u potpunosti poštuju.

 

877 radnika

trenutno je zaposleno u tvornici, a trebalo ih je ostati 900

“Prestanak radnog odnosa nije uslijedio zbog tehnoloških, ekonomskih ili organizacijskih promjena. Određeni broj zaposlenika dobrovoljno je napustio kompaniju, neki su otišli u mirovinu, a bilo je više valova zapošljavanja. Pokrenut je proces selekcije za zapošljavanje 20 novih kolega s visokom stručnom spremom”, kažu iz Galenike. 

Komentirajte prvi

New Report

Close