Borba protiv superbakterija stiže pred vrata McDonald’sa i KFC-a, ulagači su u toj borbi nezaobilazna adresa

Autor: Ana Blašković , 23. kolovoz 2023. u 10:46
Foto: Shutterstock

Rastuća rezistencija bakterija na antibiotike u rangu prijetnje klimatskih promjena.

Prehrambene tvrtke suočene su s rastućim pritiskom svojih ulagača da smanje pretjeranu upotrebu antibiotika u lancima opskrbe hranom budući da se aktivisti okreću dioničarima kako bi se uhvatili u koštac s globalnom pošasti – rezistencijom bakterija na antimikrobne lijekove.

Oko 70 posto svih proizvedenih antibiotika daje se životinjama kako bi se spriječile bolesti pa tvrtke koje proizvode ili kupuju velike količine mesa postaju fokus aktivista, piše Financial Times.

Aktivizam i sve glasnija upozorenja da sve neučinkovitiji antibiotici postaju globalna zdravstvena prijetnja razmjera klimatskog zagrijavanja učinila je ulagače svjesnijima, ako ništa drugo, barem koliko antimikrobna rezistencija (AMR) može ugroziti povrate na kapital.

Posljedično, broj rezolucija na godišnjim skupštinama dioničara kojima se vrši pritisak na poznate kompanije da se pozabave rizikom od AMR-a značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina. Među kompanijama koje su u fokusu su planetarno prisutni lanci brze hrane McDonald’s, KFC, Pizza Hut i Burger King.

100

bilijuna dolara godišnji su ekonomski gubici zbog AMR-a

Nezaobilazna adresa
Antimikrobna rezistencija povezana je s oko pet milijuna smrtnih slučajeva godišnje na svjetskoj razini, a stajala je 100 bilijuna dolara globalnih ekonomskih gubitaka, procjenjuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Ulagači su u toj borbi nezaobilazna adresa, ali tek ih treba angažirati, smatra Dame Sally Davies, posebna izaslanici britanske vlade za antimikrobnu otpornost. “Političari i politika mogu puno učiniti, ali investitori su vrlo moćni”, dodala je.

Nekoliko tijela predvode nastojanja da se ulagače upozori na prijetnju AMR-a. Davies je 2020- pomogla pokrenuti Investor Action Group na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu s ciljem da se “iskoristi utjecaj ulagača za borbu protiv superbakterija otpornih na lijekove”.

Grupa uključuje inicijativu Fairr, mrežu investitora usmjerenu na rizike povezane s intenzivnim uzgojem stoke. Inicijativa ima potporu oko 370 investitora iz cijelog svijeta čija imovina doseže 71 bilijun dolara.

Shareholder Commons, neprofitna zagovaračka skupina, pomogla je kreirati niz AMR rezolucija na godišnjim skupštinama kompanija, dok Cambridge Universal Owners Group, koju su osnovali čelnici mirovinskih fondova i akademici.

“Vidimo puno više glasovanja protiv direktora u ovoj sezoni godišnje skupštine i vidjet ćemo ih još više”, rekla je Belinda Bell iz Finance for Environmental and Social Systemic Change Center, koji uključuje Cambridge grupu.

Životinjska konzumacija

Oko 70% antibiotika daje se životinjama za sprečavanje bolesti pa tvrtke koje proizvode ili kupuju velike količine mesa postaju fokus aktivista.

Davies smatra da će uključivanje dugoročnih ulagača, poput mirovinskih fondova i osiguravatelja, biti presudno u borbi protiv antimikrobne rezistencije. Riječ je o institucionalnim ulagačima koji traže prihode u desetljećima koja dolaze te cijene stabilno društvo i okoliš, umjesto fokusa isključivo na kratkoročnu dobit i dividende.

Prošlog mjeseca Fairr je objavio da 71 institucionalni ulagač i predstavnik ulagača, koji predstavljaju 15,2 bilijuna dolara imovine, usmjeravaju pozornost na 12 sjevernoameričkih kompanija restorana brze hrane, uključujući McDonald’s, Yum Brands, vlasnike KFC-a i Pizza Hut te Restaurant Brands International, vlasnika Burger Kinga.

Reputacijski rizici
Među najvećim globalnim kupcima životinjskih proteina te bi tvrtke “mogle biti izložene financijski značajnim regulatornim i reputacijskim rizicima zbog neadekvatnih politika upravljanja upotrebom antibiotika u njihovim opskrbnim lancima”, upozorava Fairr.

Rezoluciju na ovogodišnjoj skupštini McDonald’sa, kojom se poziva na usvajanje politike postupnog ukidanja upotrebe antibiotika za prevenciju bolesti u opskrbnim lancima govedine i svinjetine, podržali su upravitelji fondova.

Lanac je rekao da radi na smanjenju uporabe antibiotika u opskrbnom lancu, uključujući zabranu rutinske uporabe medicinski važnih antibiotika u uzgoju stoke. Restaurant Brands International rekao je da je ozbiljno shvatio “pitanje odgovornog, održivog nabave” i da dobro napreduje. Yum Brands nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Ne slažu se svi oko razine krivnje koju bi prehrambene tvrtke trebale snositi za smanjenje AMR-a. Eva Gocsik, viša analitičarka za životinjske bjelančevine u Rabobanku, vodećem zajmodavcu u sektoru, rekla je da je uporaba antibiotika u stočarskoj proizvodnji “samo jedan potencijalni doprinos” problemu i da je “teško znanstveno utvrditi točan doprinos sektora stočarstva AMR-u kod ljudi”.

Pokretači kampanje priznaju da temu tek treba u potpunosti osvijestiti među ulagačima tako snažno kao što su to učinile klimatske promjene. No, Fairr je rekao da je njegova potpora porasla za više od 200 posto od 2019. do danas, zaključuje FT.

Komentirajte prvi

New Report

Close