Bombonijere Forresta Gumpa u švicarskim rukama

Autor: Tomislav Pili , 15. srpanj 2014. u 09:49
Russell Stover Candies proslavio se bombonjerama u filmu Forrest Gump

U najvećoj akviziciji u svojoj povijesti švicarski čokolatijer platiti će američkog konkurenta 1,4 milijarde dolara.

Nakon farmaceutske, duhanske i metalske branše, trend povijesnih spajanja i preuzimanja prelio se i na konditorsku industriju.

Za najnoviju vijest o spajanjima i preuzimanjima zaslužan je čuveni švicarski proizvođač čokolade Lindt & Sprüngli koji je u ponedjeljak objavio kako preuzima američku kompaniju Russell Stover Candies. Tom transakcijom Lindt postaje treći najveći proizvođač čokolade na američkom tržištu. Ujedno, to će biti i najveća akvizicija u povijesti švicarskog čokolatera.Kompanija sa sjedištem u Zürichu nije otkrila koliko će je ova transakcija koštati objavivši tek da će preuzimanje financirati kreditima i gotovinom. Međutim, špekulacije tamošnjih analitičara konditorske industrije govore da će Švicarci trebati isplatiti približno 1,4 milijardi dolara za kupnju. Ipak, prilično je izvjesno da će  se Lindtu ova investicija brzo isplatiti.

 

1,5mlrd.

dolara prihoda imat će Lindt na sjevernoameričkom tržištu nakon ovog preuzimanja

Naime, Lindtove procjene govore da će zauzimanje snažnije pozicije na golemom američkom tržištu slatkiša kompaniji donijeti rast prodaje na preko 1,5 milijardi dolara i to već sljedeće godine.Predsjednik Lindta Ernst Tanner izjavio je kako je ova transakcija "jedinstvena prilika za širenje čokolaterskog poslovanja na sjevernoameričkom tržištu koja će uvelike unaprijediti status kompanije na najvećem svjetskom tržištu slatkiša", prenosi Wall Street Journal. Tamošnje tržište i sada ima veliku važnost za Lindtovo poslovanje. Naime, prošle je godine kompanija ostvarila trećinu svojih prihoda "preko bare". Inače, kupnja Russella nije prva Lindtova akvizicija u SAD-u jer tamo već posjeduju tvrtku Ghirardelli Chocolate.

Russell Stover je tvrtka u vlasništvu obitelji Ward, a na američkom tržištu najpoznatiji je po svojim bombonijerama, posebno omiljenima među zavodnicima koji svako Valentinovo razgrabe Russellov prodajni asortiman. Njihova bombonijera pojavila se i u čuvenom filmu Forrest Gump iz 1994. godine gdje je glavni lik kojeg je utjelovio Tom Hanks usporedio život s bombonijerom "jer nikad ne znaš što ćeš dobiti". Kompanija godišnje prodaje proizvoda u vrijednosti 600 milijuna dolara. Približna dobit prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i amortizacije kreće se oko 60 milijuna dolara.Wardovi su početkom ove godine odlučili prodati tvrtku angažiravši za traženje adekvatnog kupca banku Goldman Sachs. Za kupnju je bilo zainteresirano nekoliko fondova rizičnog kapitala, ali i strateški kupci iz branše, poput Hersheya i Godive. 

Komentirajte prvi

New Report

Close