Bolivija će izvoziti litijske baterije od 2026.

Autor: Poslovni dnevnik , 12. travanj 2023. u 22:00
Predsjednik Bolivije Luis Arce želi stvaranje latinoameričkog 'OPEC-a' za litij/Reuters

Zahvaljujući metodi izravne ekstrakcije Bolivija će do 2025. moći proizvoditi katode, a do početka iduće godine trebala bi početi izvoziti litijske baterije.

Bolivija bi od 2026. mogla izvoziti litijske baterije, izjavio je predsjednik Luis Arce u sklopu vladinog plana industrijalizacije ogromnih rezervi metala ključnog za napajanje električnih vozila.

Zahvaljujući metodi izravne ekstrakcije Bolivija će do 2025. moći proizvoditi katode, a do početka iduće godine trebala bi početi izvoziti litijske baterije, rekao je Arce za bolivijsku televiziju.

Bolivijska vlada planira sudjelovati ne samo u iskapanju metala, već i u komercijalnim fazama njegova razvoja, naglasio je. Ponovno je pozvao na stvaranje saveza u ‘litijskom trokutu’, koji uz Boliviju čine Čile i Argentina, a prema nekim procjenama sadrži više od polovine svjetskih zaliha litija.

Luis Arce pozvao je druge zemlje Latinske Amerike da zajednički osmisle politiku litija s ciljem razvoja tamošnjih gospodarstava, ponavljajući sličan prijedlog meksičkog predsjednika. Izrazio je zabrinutost zbog stranog uplitanja u posao s litijem, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država, dok se SAD brine oko kineskog utjecaja.

Američki Geološki institut procjenjuje da Bolivija ima 21 milijun tona neiskorištenih resursa litija, najviše u svijetu, u području prostranih slanih ravnica koje omeđuju takozvani “litijski trokut” koji uključuje sjeverni Čile i Argentinu.

Takav savez mogao bi određivati cijene, slično Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), napomenuo je bolivijski predsjednik, a važan bi saveznik mogao biti Meksiko, koji je prvi iznio tu ideju.

Bolivijska tvrtka Quantum već proizvodi i izvozi električne automobile na tržišta u Latinskoj Americi, a krajem godine planira otvoriti tvornicu i u Meksiku godišnjeg kapaciteta 600 vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close