Bolest se mijenja: Pacijenti prijavljuju nove simptome nakon zaraze covidom

Autor: Poslovni.hr , 25. kolovoz 2022. u 12:00
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dobra vijest je to što ova varijanta ne izaziva teška oboljenja.

Omikron i njegove varijante i podvarijante i dalje su prisutne, a simptomi bolesti se ponovno mijenjaju.

Osim onih uobičajenih simptoma, liječnicu su primijetili da dio pacijenata sada prijavljuju i nove simptome koji uključuju i proljev, smanjeno izlučivanje urina i bol u prsima.

“Kod covid-pacijenata raste broj akutnog koronarnog sindroma, infarkta miokarda (srčanog udara). Ima pacijenata koji prijavljuju nespecifične simptome poput bolova u prsima, smanjenog izlučivanja urina, proljeva, a zatim se ispostavi da su covid pozitivni”, navodi Akshay Budhraja, viši savjetnik za respiratornu medicinu u Aakash Healthcare-u.

Osim ovih spomenutih simptoma, liječnicu su primijetili i sljedeće simptome kod novih slučajeva covida:

– vrtoglavica

– eskstremna slabost

– privremeni gubitak mirisa i okusa

– groznica

– kašalj

– kratkoća daha ili otežano disanje

– umor

– bolovi u mišićima ili tijelu

– glavobolja

– grlobolja

– curenje ili začepljen nos.

Podvarijanta omikrona BA 2.75 ima veću stopu prijenosa. Nedavno je otkrivena u Delhiju. Glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije Soumya Swaminathan rekla je da se čini da je BA.2.75 mutirao na način koji bi mogao ukazivati na “veliki imunološki bijeg”, što bi moglo značiti da bi se ovom podvarijantom mogli zaraziti i osobe koje već imaju antitijela od prethodnog cijepljenja.

Ipak, dobra vijest je to što ova varijanta ne izaziva teška oboljenja. Liječnici su također primijetili da trenutno razdoblje oporavka za većinu pacijenata traje oko tjedan dana, piše Times of India.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mene zanima kako napreduju majmunske boginje, malo ste ih zapostavili i vrijeme je da i one dobiju neku zvučnu podvrstu.

Ovisimptomi su meni 99% isti kao u jacih gripa!

New Report

Close