Bjelorusija počela dobivati rusko nuklearno oružje: Bombe su tri puta snažnije od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2023. u 10:45
FOTO: Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u srijedu je rekao da je njegova država počela primati taktičko nuklearno naoružanje iz Rusije od kojeg je neko trostruko snažnije od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Nuklearne bojeve glave kraćeg dometa koje bi se mogle koristiti na bojištu, Moskva šalje izvan ruskog teritorija po prvi put od raspada Sovjetskog Saveza.

„Imamo rakete i bombe koje smo primili od Rusije”, rekao je Lukašenko u razgovoru za državnu rusku televiziju, objavljenom na Telegram kanalu bjeloruske novinske agencije Belta.

„Bombe su tri puta snažnije od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki”, dodao je.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u utorak je najavio da bi nuklearno naoružanje moglo stići u Bjelorusiju „unutar nekoliko dana” te da njegova zemlja ima infrastrukturu i za rakete dugog dometa ako će to ikad biti potrebno.

Putin je u petak rekao da će Rusija poslati naoružanje, nad kojim će zadržati kontrolu, nakon što Bjelorusija pripremi nužnu infrastrukturu.

Lukašenko je u utorak rekao da Bjelorusija ima nekoliko lokacija za to još iz sovjetske ere, te ih je obnovila pet ili šest.

Ruski čelnik je u ožujku objavio da je dogovorio razmještaj nuklearnog naoružanja, navodeći kako SAD to čini u europskim državama desetljećima.

Sjedinjene Države su kritizirale Putinovu odluku, ali i kazale da neće mijenjati svoj stav o nuklearnom naoružanju te da ne vide znakove da ga je Rusija doista spremna koristiti.

Lukašenko je Rusiji omogućio da napadne Ukrajinu s bjeloruskog teritorija, a za slanje nuklearnog naoružanja rekao je da će služiti kao sredstvo odvraćanja potencijalnih agresora.

Bjelorusija graniči s tri članice NATO saveza: Litvom, Latvijom i Poljskom.

Komentirajte prvi

New Report

Close