Bivši kralj žvakaćih guma na pragu je novog poslovnog uspjeha

Autor: Tomislav Pili , 24. veljača 2021. u 14:00
FOTO: REUTERS/Jorge Silva/File Photo

Wrigley je 2008. prodao obiteljsko poslovanje sa žvakaćama, a Parallel je prva tvrtka koju vodi nakon toga.

Nakon što je prije gotovo 13 godina prodao kompaniju za nekoliko desetaka milijardi dolara, nekadašnji “kralj žvakaćih guma” William “Beau” Wrigley na pragu je još jednog poslovnog uspjeha, ovoga puta u poslu s marihuanom.

Kako je otkrio Reuters, Wrigley namjerava uvrstiti dionice svoje kompanije Parallel na burzu kroz spajanje s kanadskom kompanijom Ceres Acquisition. Spajanje bi Parallel vrednovalo na 1,88 milijardi dolara.

Dovršetak u ljeto

Parallel je prva kompanija koju Beau Wrigley vodi nakon što je 2008. prodao obiteljsko poslovanje sa žvakaćim gumama za 23 milijarde dolara. Spajanje s Ceresom trebalo bi biti dovršeno do ljeta, a dionice će biti uvrštene na kanadsku burzu NEO.

To je tržište osnovano 2015. godine, a trenutno broji 96 uvrštenih izdanja. Naime, američka regulativa i dalje zabranjuje izravno uvrštenje dionica kompanija koje se bave uzgojem, preradom i trgovinom marihuanom i proizvodima koji ju sadrže s obzirom da je i dalje ilegalna na saveznoj razini.

S druge strane, marihuanu je Kanada legalizirala u listopadu 2018. godine, nakon što je prvi u svijetu to učinio Urugvaj.

430

milijuna dolara gotovine imat će zajednička kompanija u bilanci nakon spajanja

Međutim, i u SAD-u su počeli puhati neki drugi vjetrovi kada je u pitanju korištenje marihuane u rekreativne svrhe, posebno zbog blagonaklonog stava nove administracije predsjednika Joea Bidena. Analitičari smatraju kako je mogućnost uvođenja labavije američke regulative koja će dodatno privući investitore jedan od motiva Wrigleyjeve odluke o izlasku Parallela na burzu.

Tijekom pandemije koronavirusa prodaja marihuane u saveznim državama gdje je dopuštena skočila je na rekordne razine, pa je objava spajanja sa Parallelom dignula cijenu dionice Ceresa za 19 posto, na 12,50 dolara.

Zajednička kompanija trebala bi imati 430 milijuna dolara gotovine u bilanci kada transakcija bude dovršena, potvrdila je Parallelova glasnogovornica Reutersu.

Kompanija broji oko 50 prodajnih mjesta te posjeduje površine za proizvodnju biljaka kao i prerađivačke pogone u četiri američke države. Kompanija prodaje gotove proizvode, poput krema i čokoladica s marihuanom, ali ne i žvakaće gume, kao što bi se očekivalo od Wrigleyja.

Ulaganje 225 milijuna dolara

S obzirom na sadašnju regulativu koja brani prikupljanje kapitala na burzi, američke kompanije koje se bave marihuanom pronalaze različite načine za privlačenje investitora.

Tako je i kalifornijski proizvođač rekreativne marihuane TPCO Holding u koji je uložio i poznati glazbenik Jay-Z također uvrstio dionice na NEO. Vlasnik stranice za recenziju marihuane Weedmaps u prosincu je dogovorio izlazak na tehnološku burzu Nasdaq.

Parallelova glasnogovornica izjavila je i kako je kompanija dobila jamstvo da će skupina investitora uložiti 225 milijuna dolara nakon što bude zaključeno spajanje s Ceresom. Velik dio tog iznosa došao je od postojećih Parallelovih i Ceresovih investitora, dodala je glasnogovornica.

Nakon objave vijesti o spajanju, Parallel je objavio i kako je već sada profitabilan, a očekuje da ove godine novčani tok bude pozitivan. Uz dekriminalizaciju prodaje proizvoda od kanabisa, Beau Wrigley smatra kako bi jedna od najznačajnijih promjena koju će donijeti labavija regulativa moglo biti olakšavanje pristupa financijskim izvorima.

“To će, iskreno, učiniti život lakšim kompanijama poput naše da posluju znatno troškovno efikasnije”, kazao je Wrigley. On će ostati na čelu zajedničke kompanije sa Ceresom.

Joe Crouthers, izvršni direktor Ceresa, kaže kako tržište marihuane ima mnoštvo pozitivnog zamaha, ali i dalje postoji prostor za rast. “Uskoro ćete vidjeti da ne samo kompanije, već i vlade objavljuju takva obećanja”, kazao je Crouthers.

Komentirajte prvi

New Report

Close